banner-image

Orezivanjem BOSILJKA do obilja listova

Bosiljak je nežna, jednogodišnja biljka, izražene aromatičnosti, koja formira jednu centralnu stabljiku iz koje raste i grana se. Ova kultura je izrazito zastupljena u kulinarstvu, kao začin, kao kondiment u paru sa paradajzom a takođe i kao aromatični dodatak brojnim alkoholnim pićima. Kod uzgoja bosiljka, cilj je da biljka proizvodi što je moguće više listova a da bi se to postiglo, neophodno je konstantno orezivanje.

bosiljak
Foto: Pixabay

Orezivanjem bosiljka podstiče se rast kako stabla tako i listova. Vrsta bosiljka koji se najčešće uzgaja, može se oblikovati u okruglast žbun, visine i širine od 45-65 cm. Iako bosiljak relativno lako niče iz semena, potrabno mu je dobro zagrejano zemljište da bi klijao. Bosiljak je osetljiv na temperature niže od 7 stepeni a najbolje napreduje na temperaturama od 26 stepeni i više. U toplijim klimatima sezona rasta bosiljka je nešto duža nego što je to slučaj sa hladnijim podnebljima, mada konstantne visoke temperature pospešuju cvetanje.

Cvetovi bosiljka svojim mirisom privlače oprašivače, uz to su i jestivi ali pustiti biljku cveta dovodi do toga da listovi poprimaju gorak ukus. Cvetanje dovodi i do olistavanja vršnog pupoljka čime se zaustavlja rast novih listova.

Za najbolji prinos bosiljka, orezivanje bi trebalo početi što ranije kako bi se pospešilo grananje biljke. Pri svakom skraćivanju stabljike bosijka, na mestu reza formiraju se dva nova izdanka koji postaju grančice tako da je konstantno orezivanje ključno da bi se postigla što bolja produktivnost biljke.

Kada i kako orezivati bosiljak

Budući da bosiljak raste iz jedne centralne stabljike, orezivanje se može započeti rano, već kada biljka dostigne 15-20 cm u visinu i kada formira 3-4 para listova. Momenat početka orezivanja bi trebalo ispoštovati s obzirom na to da prerano orezivanje može oduzeti biljci potrebnu energiju za rast. Odsecanje stabljike pola santimetra iznad prvog para listova dovešće do formiranja dve nove grančice. Kada se biljka razgrana i postane žbunastija, orezivanje može postati oštrije i zahvatiti sve do polovine novih bočnih stabljičica. Važno je odseći stabljiku tačno iznad para listova. Sa dela stabla koje je orezano beru se svi listovi.

Kako bi se pospešilo grananje biljke, bosiljak je potrebno orezivati učestalo tokom čitave sezone vegetacije. Ovu biljku karakteriše ubrzan rast kada nastupi toplije vreme a naročito kada dnevne temperature prelaze 26 stepeni, te je i potrebu za orezivanjem potrebno proveravati na dnevnom nivou. Kada se bosiljak gaji iz semena, zrelost dostiže za nekih 65-70 dana i tada se cvetanje intenzivira. Stoga je važno u režim orezivanja uvrstiti i otcepljivanje cvetnih pupoljaka.

Najbolje vreme za berbu aromatičnog bilja uključujući i bosiljak je jutro, neposredno nakon što se rosa prosuši, odnosno ranije uveče, pre nego što rosa padne. Naime, esencijalna ulja koja ovoj biljci daju miris i aromu su na vrhuncu koncentracije baš u ovim periodima dana. Orezivanje je takođe najbolje obavljati u istim terminima.

 Referenca: The spruce