banner-image

Kako pomoći govedima da se izbore sa visokim letnjim temperaturama

Za optimalan nivo konzumiranja obroka neophodna je zastupljenost suve materije u obroku od oko 50%. Medjutim to zavisi od gubitka vode iz organizma koji je izraženiji u toplom, letnjem periodu godine.

Kada se goveda nalaze na paši pod velikim su uticajem sunčevog zračenja i visoke toplote. Zato je poželjno da visok sadržaj vode u zelenoj masi bude zastupljen u što dužem periodu njegove upotrebe.

Poznato je da odrasla goveda konzumiraju i do 100 kg zelene mase na dan, što predstavlja unos od priblišno 90 l vode u organizam.

Međutim, dnevne potrebe za vodom tokom leta dostižu i do 180 l što obavezuje farmera da obezbedi odgovarajuće načine za snabdevanje vodom. Podrazumeva se da izvoriršta vode trebaju da budu stalno dostupna grlima na paši.

Neophodno je obezbediti prirodni i veštački zaklon od direktnog uticaja sunčeve svetlosti na pašnjaku, da bi se omogućilo bolje odavanje toplote, uz smanjenje gubitka vode iz organizma.

Bez obzira na način držanja stoke i realna rešenja u ishrani potrebno je obezbediti kvalitetno, ispravno i pravovremeno snabdevanje vodom. Ovo podrzumeva da sistemi za vodosnabdevanje moraju na osnovu procenjenih potreba držanog zapata da obezbede odgovarajuće količine vode, na osnovu procenjenih potreba posmatranog zapata.

Osim toga voda mora biti hemijski i bakteriološki ispravna. Stoka se u toplom periodu godine mora snabdevati optimalnim količinama mineralnih materija, što upućuje da nije dovoljna samo ona količina koja se unese putem premiksa kroz redovne obroke. Razlog je intenzivno odavanje hranljivih -mineralnih materija kroz znoj. Za ovu priliku najprikladnije za upotrebu su takozvane blok -lizalice koje grla mogu da koriste po volji.

Dipl. Inž.Dragoljub Krajnović

Izvor: PSSS Beograd