banner-image

Čuveni proizvođač kobasica suočen sa drastičnim padom broja svinja

Nemački proizvođači svinja suočeni su sa stalnim rastom cena stočne hrane i goriva. U zemlji poznatoj po kobasicama, fond svinja je pao na najmanji nivo u poslednjih nekoliko decenija.

Nemački fond svinja je od 3. maja pao na 22,3 miliona životinja, pokazali su u ponedeljak podaci savezne službe za statistiku. To je najniže od 1990. godine, kada se zemlja ponovo ujedinila, i skoro deset odsto manje nego godinu dana ranije.

Brzi pad broja naglašava stres sa kojim su stočari širom sveta izloženi ove godine, jer troškovi za hranu, energiju i đubrivo rastu. To je proizvođače držalo u teškoj finansijskoj situaciji, čak i sa nedavnim porastom cena nemačkih svinja, saopštio je biro za statistiku. Poljoprivrednici u zemljama poput SAD i Velike Britanije suočavaju se sa sličnim izazovima.

Evropska unija je najveći svetski izvoznik svinjskog mesa, a Nemačka je istorijski jedan od najvećih proizvođača. Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je izazove sa kojima se suočavaju farmeri širom bloka, jer rat ograničava isporuke kukuruza i druge stočne hrane iz crnomorske zemlje. Zemlje, uključujući Nemačku, takođe se bore protiv izbijanja smrtonosne afričke svinjske kuge, posebno kod divljih svinja, ograničavajući izvoz mesa nekim velikim kupcima.