banner-image

Nafta pala prvi put u poslednja tri meseca

Brent nafta jutros je pala ispod 100 dolara, trenutna cena je 99.55 dolara po barelu. Ovakav pad cena nafte dešava se prvi put u poslednja tri meseca. Cena nafte na američkom tržištu takođe je u padu i iznosi 96 dolara po barelu.

Svetska bi cena nafte mogla porasti za 40 odsto odnosno na oko 140 dolara po barelu ako se ne prihvati predložena gornja granica cene ruske nafte, zajedno s izuzećima od sankcija koje bi dopustile isporuke ispod te cene, izjavio je visoki američki zvaničnik Ministarstva finansija. Američka ministarka finansija Janet Yellen razgovaraće o sprovođenju predložene gornje granice cene nafte s japanskim ministrom finansija Shunichijem Suzukijem kada se sastanu u utorak, rekao je zvaničnik, piše See Biz.

Cilj je bio postaviti cenu na nivo koji pokriva ruske marginalne troškove proizvodnje kako bi Moskva bila podstaknuta da nastavi izvoziti naftu, ali ne dovoljno visoka da bi joj omogućila finansiranje rata protiv Ukrajine, rekao je zvaničnik.

Japanski zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog preniske gornje granice cene, ali nisu odmah odbacili potencijalni raspon cena od 40 do 60 dolara po barelu, rekao je zvaničnik.

Trenutna cena nafte na londonskom tržištu iznosi 105 dolara po barelu, što je pad za oko 1 odsto u odnosu na juče. Cena barela nafte na američkom tržištu iznosi 102 dolara, što je takođe pad za skoro 2 odsto.