banner-image

Koga briga šta ministar voli, on će u novoj Vladi raditi 106 odsto

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da će, ukoliko opet bude izabran u Vladu Srbije, raditi više od 100 odsto, a na pitanje da li sebe vidi na novoj vladi, rekao je da nije važno šta bi lično voleo.

“Šest godina sam već ministar i koga je briga šta ja volim. Ako mi daju neki posao da radim, radiću ga 106 odsto i radiću za tim, a tim je Vlada Srbije i čitava država. Ne možemo gledati samo sopstvene interese, već celu državu”, rekao je Nedimović.

Na pitanje da li je zadovoljan svojim rezultatima, Nedimović je rekao da jeste, ali da je moglo više da se uradi.

“Mislim da smo mogli još više, ali takvo je okruženje bilo u smislu vanrednih situacija. Mi smo taman spremili ogromne projekte u sistemima za navodnjavanje, ozbiljan projekta za reformu penzijskog i invalidskog osiguranja, za reformu podonošenja eletronskih prijava za subvencije, kad je došla pandemija korona virusa i sve je stalo i baviš se time da preživiš”, rekao je on, navodeći da je situacija sada dodatno pogoršana ratom u Ukrajini.

Ministar je u emisiji na TV Pink izjavio da bi dogovor Rusije i Ukrajine o izvozu pšenice, kukuruza, suncokreta i ulja preko Crnog mora mogao dovesti u pitanje izvoz te robe iz Srbije, jer bi kupci poljoprivrednih proizvoda iz okruženja mogli biti zapljusnuti jeftinom robom.

“Srpski kupac, Italija, Albanija, Nemačka, koji uvozi pšenicu i kukuruz od nas, može da bude apsolutno nezainteresivan za tu vrstu roba, jer se danas pšenica u Ukrajini, natovarena na brod prodaje za 160 dolara po toni, a sa uslugama transporta to bude jeftinije pet do sedam dinara za kilogram nego što je roba iz Srbije”, kazao je on za TV Pink.

Dodao je i da je logistika takodje problem, jer na Dunavu na jednom delu je obustavljena plovidba zbog niskog vodostaja na prostoru Rumunije, a primeten je i nedostatak barži, jer se sada tom rutom transportuju sve vrste roba.

Prema njegovim rečima, postoji dodatni problem za izvoz iz Srbije, jer je Ukrajina povukla svoje barže sa Dunava, a 80 odsto domaćeg izvoza se realizuje uz pomoć barži. ;Plaši ga šta će se desiti kad dodje berba kukuruza i suncikreta u Srbiji, koliko će da vredi ta roba.

“Imao višak i onda se postavlja pitanje šta će biti sa tim viškom. Ukoliko naša roba bude preskupa, ko će da je kupi i ako se nadje kupac, ko će da je preveze. Vozovima i kamionima ni blizu ne možete da prevezete koliko možete baržom“, rekao je ministar.