banner-image

Ratari ne prodaju pšenicu, odlučili da čekaju bolju cenu

Još se ne trguje naveliko sa novim rodom pšenice, premda je žetva završena pre dve, tri sedmice.

Ratarima očigledno ne odgovora cena novog roda, koja je se na Produktnoj berzi kreće oko 36 dinara bez PDV-a, a ni ponuda Republičkih robnih rezervi, koje plaćaju 40 dinara sa PDV-om za novu pšenicu i kupuju 131.000 tona žita.

Utisak je da ratari samo prate zbivanja na tržištu u iščekivanju više cene, premda je novac od pšenice poljoprivrednicima prvi prihod u godini i da su im pare potrebne za životne troškove i da pokriju troškove skupe setve.

Mnogi su smestili žito u silose u nadi da će se ponoviti prošla goidna, kada je trgovanje pšenicom krenulo sa 23,2 dinara, a krajem maja pšenica koštala više nego duplo skuplje, 48,4 dinara.

Agrarni analitičari sada procenjuju da je to bio cenovni maksimum i da rod iz ove žetve neće više ići naviše brzinom kao prošle godine.

Poznati agrarni analitičar Branislav Gulan iz Novog Sada kaže da u svetu ima 790 miliona tona nove pšenice i da su te količine neznatno veće u odnosu na prošlu žetvu.

– Cena pšenice neće puno rasti – smatra Gulan. – Ratarima bi godilo zbog skupih troškova setve, predstojećeg sejanja i zarade da novi rod košta bar 45 dinara, ali su za to, bar sada  izgledi mali – naveo je Gulan

Po rečima poljoprivrednika iz Kaća nadomak Novog Sada Aleksandra Radnelja, još niko od zemljoradnika iz sela, a i šire nije dobio novac za pšenicu. – Onima kojima je trebao novac, dobili su ga od otkupljivača, a za ostatak para čekaće dok žito malo ne poskupi – naglašava Radnelj. Ističe da je bila velika suša ovog proleća, da su prinosi bili lošiji i da rod zato treba da košta 45 dinara.

– S tom cenom imali bi u izvesnoj meri mogućnosti da pokrijemo deo troškova nove setve pšenice u oktobru – ističe Randelj.

Prema rečima Anje Jakšić sa Produktne berze Novi Sad, tržište je ove sedmice aktivnije u odnosu na prošlu sedmicu, pa je cena pšenice približno 40 dinara, odnosno 39,6 dinara sa PDV-om, a bez poreza na dodatu vrednost 36 dinara, ali da je ta cena za pšenicu sa boljim parametrima

Interesovanje za trgovanje, istakla je, postoji, ali ima malo kupoprodaja, trenutno se više pšenica traži nego nudi pa je i cena krenula da ide nagore, ali polako .

Na Berzi prijavljivanje za otkup novog zrna za potrebe Republičkih robnih rezervi još traje. Mada je počelo pre desetak dana, nije se još popunila kvota. Stiglo je oko 800 zahteva za prodaju oko 93.000 tona.

Izvor:Dnevnik