banner-image

U Brazilu će proizvoditi etanol iz pšenice

Najveći brazilski proizvođač biogoriva BSBios izgradiće prvo veliko postrojenje u zemlji, koje će proizvoditi etanol iz pšenice.

To će povećati, a ne umanjiti, zalihe hrane, rekao je njegov izvršni direktor, usred globalne diskusije o davanju prioriteta hrani a ne proizvodnji goriva.

Dok se u Evropi i Kanadi etanol najčešće proizvodi iz pšenice, u Brazilu se proizvodnja uglavnom zasniva na šećernoj trsci, a odnedavno i na kukuruzu.

BSBios je najveći proizvođač biogoriva u Brazilu, i izgradiće prvo veliko postrojenje u zemlji, koje će proizvoditi etanol iz pšenice.

Izvršni direktor Erasmo Batistela je rekao da je uveren da će kroz BSBiosov projekat farmeri proširiti površinu i proizvodnju pšenice, smanjujući zavisnost od uvoza i stvarajući još veće domaće tržište za žitarice.

Predviđa se da će Brazil ove godine proizvesti rekordnih 9 miliona tona useva, a uzgajivači će zasejati najveću površinu u poslednje 32 godine.

BSBios-ov objekat bi trebalo da bude pušten u rad u drugoj polovini 2024. godine u Rio Grande do Sulu, najjužnijoj državi Brazila i najvećem proizvođaču pšenice u zemlji.

U prvoj fazi projekta proizvodiće 111 miliona litara (29,3 miliona galona) etanola.

Batistela je napomenuo da će njegova fabrika povećati zalihe hrane jer će prodavati sušena zrna iz procesa destilacije. Ova zrna su nusproizvod proizvodnje etanola i koriste se kao hrana za stoku.

-Neću da bilo ko pogleda u naše društvo i kaže: skidate sa trpeze naš hleb nasušni! Želim da kažu: pomažete da se poveća snabdevanje mesom, mlekom i jajima i pojeftini hrana kroz ovaj projekat”, rekao je Batistela.

Vlada se takođe oslanja na istraživanja kako bi podstakla „tropsku pšenicu“ u brazilskom biomu Serado, koji se smatra novom zonom uzgoja pšenice.

Toplije i sušnije vreme u Seradu zahteva prilagođavanje biljaka. Cilj vlade je da, zahvaljujući uzgoju u Seradi, za 10 godina Brazil počne da zadovoljava svoje potrebe za pšenicom.

Prinosi pšenice u Brazilu su porasli pet puta, na oko 3.000 kilograma po hektaru od 1970-ih, prema podacima agencije za poljoprivredna istraživanja Embrapa.

Takođe, Brazil je u partnerstvu sa Argentinom nedavno počeo da testira različite vrste genetski modifikovane pšenice otporne na sušu u Seradu.

Izvor: Energija Balkana