banner-image

Buvači, moljac i mušice na kupusnjačama: Vreme je za primenu insekticida

Na području Vojvodine, u proizvodnji kupusnjača, najznačajnija je proizvodnja namenjena za jesenju berbu i upravo se rasađivanje tih kupusnjača privodi kraju.

Foto:PIS

Rasađene biljke su u početnim fazama razvoja listova, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe (PIS).

U periodu tokom i neposredno nakon rasađivanja, na biljkama kupusnjača se redovno sreću buvači. To su sitni insekti, veličine 2 do 3 milimetra, koji dobro skaču i lete. Mogu biti sjajnocrni, tamnoplavi i tamnozeleni ili crni sa dve uzdužne žute pruge na leđima. Na našem području postoji nekoliko vrsta koje se redovno sreću na kupusnjačama, to su: običan buvač, crni buvač, crnonogi buvač, veliki žutoprugasti buvač, srednji žutoprugasti buvač i drugi.

Kod svih navedenih buvača štete pričinjavaju odrasle jedinke izgrizajući jamičasto ili rupičasto kotiledone i mlado lišče. Jako oštećeno lišće ima sitast izgled. Značaj i štetnost buvača se povećava u uslovima suvog i toplog vremena.

Usled jačeg napada može doći do venjenja i potpunog sušenja biljaka. Kako se na rasađenim biljkama može uočiti prisustvo buvača i kako je u najavi veoma toplo i suvo vreme koje pogoduje njihovoj aktivnosti, obavezno se preporučuje pregled useva.

Hemijske mere zaštite se sprovode ukoliko je oštećeno 10% lisne mase. u usevima kupusa su registrovani sledeći insekticidi:

Pored buvača, na mladim biljkama se mogu još uočiti i larve kupusovog moljca i bela kupusna mušica. Sa navedenim insekticidima je moguće suzbijanje i tih štetočina, a zbog bolje pokrivenosti lisne površine preporučuje se i primena okvašivača.

Takođe, zbog visokih dnevnih temperatura vazduha, preporučuje se sprovođenje tretmana u večernjim časovima.