banner-image

Agrosmart podkast: Kako se naše oranice pretvaraju u pustinju

Sve veće vremenske nepogode i klimatske katastrofe prete da svojom učestalošću pretvore plodno zemljište u agrarnu pustinju. Srbija klizi da na skali koja prikazuje degradiranost zemljišta za ratarsku proizvodnju uskoro padne ispod podeoka broj jedan.

O ovom problemu možete više čuti na našem podksatu, u 14. epizodi:

Bilo da situaciju posmatramo iz ugla građana ili poljoprivrednika, iz grada ili ruralne sredine, važno je da znamo u kojoj meri je zemljište oko nas zagađeno. O tome kakvo je zemljište kod nas, zašto je i gde problematično, šta je ono što je štetno u njemu i u kom procentu, kao i čija je odgovornost, objasniće nam dr Jordana Ninkov iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

U drugi segment, u kom izdvajamo vaše uspešne priče, donosimo priču o porodičnom biznisu koji okuplja sve ukućan. Majka Vineta, otac Negovan i sin Nemanja Šinka prave namaze i slatko od neobičnih kombinacija. Pored standardnih ukusa, na primer: kajsije, ribizle, borovnice, oni proizvode i slatko od bagremovog cveta, ljubičica i šargarepe!

Naša treća rubrika odnosi se na inovacije, a ovom prilikom vam predstavljamo mlade talente i njihova dostignuća! Na nedavno održanom takmičenju pod nazivom Ekotrofelija pobedio je tim sa Akademije strukovnih studija u Beogradu koji je kreirao ekstrudirani snek proizvod od bezglutenskih žitarica i tropa cvekle. O inovativnoj tehnologiji koja je primenjena prilikom njegovog pravljenja, kao i o inovativnom pakovanju, razgovaraćemo sa predstavnicom pobedničkog tima, Anastasijom Spasojević.

Preporučite nam uspešne ali i važne priče – pišite nam na našim socijalnim mrežama ili na naš mejl: [email protected]

Priredila: Vanja Velisavljev 

Produkcija: Fabrika kreativnosti