banner-image

Golubarstvo u Pančevu opstaje, cena šampiona i do 5.000 evra

Iako golubarstvo u našoj zemlji ima izuzetno dugu tradiciju mladi su sve manje zainteresovani da se bave ovim hobijem.

Procenjuje se da je u Srbiji trenutno oko 20 hiljada registrovanih odgajivača golubova. U Pančevu i okolini gaje uglavnom srpske visokoletače a njihova takmičenja pravo su zadovoljstvo za ljubitelje golubarstva.

Osman Bilalović iz Dolova bavi se golubarstvom već 60 godina a ljubav prema ovom hobiju nasledio je i njegov sin. Gaje srpske visokoletače kao i još dvadesetak golubara u ovom kraju. Posebno zadovoljstvo za njih su takmičenja visokoletača. Tu su najvažniji: dužina boravka u vazduhu koja može biti i 15 sati, kružni let i visina. A golubovi mogu da lete i do visine od 1.500 metara.

Posebna pažnja pridaje se pripremi ptica za takmičenje.

-Mladi golubovi, od ove godine, sada se polako uče da prepoznaju krov, selo i sledeće godine bi trebalo da se takmiče, kaže Osman Bilalović.

Dalibor Stojmenović najmlađi je golubar u Dolovu.

-Trenutno imam oko 350 golubova zajedno sa priplodnim. Selekciju za takmičenja radimo kroz let i koji golubovi najbolje lete te odvajamo za ekipu. Pripremamo ih i tako što im prvo dajemo dijetalnu hranu, pa onda pojačanu. Uglavnom 8 golubova puštamo za takmičenja, imamo pravo za društvene utakmice od 5 do 10, a za savezne od 7 do 10, kaže Dalibor Stojmenović.

Golubarstvo danas spada u skuplje hobije, hrana se nabavlja iz Belgije i Nemačke u njoj je više od 20 vrsta semenki. Takmičarima se daju razni suplementi a cena goluba šampiona koji će se koristiti i za formiranje matičnog jata kreće se od 3 do 5 hiljada evra.

Iako Srpski visokoletači spadaju u ređe vrste sve ih je više u susednim zemljama. Ima ih i u Americi, Austriji, Švedskoj…

U ovom delu Vojvodine uzgajaju se i golubovi pismonoše. Oni mogu preći i do 700 kilometara da bi se vratili kući. Ima i golubova prevrtača a Osman ih je uvezao iz Turske.

-Devedesetih godina ja sam prvi u Srbiju doneo iz Turske golubove prevrtače-Mardine. Od njih su postali ovi naši srpski visokoletači. Razlika je u tome što se srpski letači prevrću na dole a turski prevrtači vrte se na gore, objašnjava Bilalović.

Takmičenja visokoletača često se organizuju a Pančevo je sa 6 prvaka Srbije i jednim prvakom Balkana trenutno među uspešnijim gradovima kada su u pitanju ovakva takmičenja.

Izvor:RTV