banner-image

Ponoviće se 2017. kada prosečan prinos kukuruza nije bio ni tri tone po hektaru

Proizvođači kukuruza u Srbiji upozorili su danas da je, zbog suše, stanje kukuruza veoma loše i da će se ponoviti 2017. godina kada je prosečan prinos bio oko tri tone po hektaru.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Nedeljko Savić rekao je za Betu da će se, sudeći po nerazvijenoj stabljici kukuruza, prinos ove godine ponoviti iz 2017. godine, kada je na njegovom imanju imao od 1,5 do dve tone po hektaru, a koliko je to malo ilustruje podatak da je 2020. godine prosečan rod bio 10,5 tona.

„Padavine nisu bile ravnomerne u Srbiji i negde će biti dobar prinos kukuruza za ove uslove, a negde ni 300 kilograma po hektaru“, rekao je Savić.

Dodao je da će procenjeni prinosi biti još manji jer, prema prognozama, kiša neće padati ni sledećih desetak dana.

„Neki proizvođači su krenuli da kose zelenu masu za silažu i kažu da je veoma oskudna jer nema zrna“, rekao je Savić.

Istakao je da ga je setva kukuruza po hektaru koštala 120.000 dinara i da sa ovogodišnjim rodom neće biti „ni blizu nuli, odnosno pokriću troškova“.

Ni suncokret, za koji je zemlja u Stigu pogodna zbog značajnih količina kalijuma, nije prošao bez posledica suše i prinos je na imanju Savića oko dve tone, a 2020. godine bio je četiri tone.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da kukuruz u Banatu loše izgleda i da će, ako se nastavi sušni period prinosi biti rekordno niski.

„Ranim sortama kukuruza koje su uspele da se opraše kiša bi mogla da pomogne, a sortama koje su se delimično, ili uopšte nisu oprašile, ne može mnogo da pomogne“, rekao je Jakšić.

Kiša je u Banatu za poslednja dva meseca padala, prema njegovim rečima, dva puta, jednom je palo pet, a drugi put 15 litara po kvadratu, što je zanemarljivo malo.

Prinosi kukuruza ove godine će, kako je rekao, biti u najplodnijem zemljištu oko dve tone, a poređenja radi, rekordni prinosi su od 14 do 16 tona po hektaru.

Predsednik udruženja poljoprivrednika „Pančevački ratari“ Jovan Negovan rekao je da je kukuruz, kome je osušeno pet-šest listova od zemlje „završio karijeru“.

„Malo je njiva pod kukuruzom na našem području koje u ovom trenutku obećavaju, a i to ne znači ništa jer se padavine ne najavljuju do kraja meseca i kukuruz će sve više propadati, a šteta će rasti“, rekao je Negovan.