banner-image

Ratari: Realna cena suncokreta 100 dinara, a sad se pominje 58

Iako je prošle nedelje Vlada Republike Srbije na sednici donela odluku o ukidanju mere zabrane izvoza pšenice i kukuruza, poljoprivrednici su ostali nezadovoljni. Mera zabrane izvoza suncokreta ostala je na snazi, što ujedno znači gubitak za sve koji uzgajaju ovu kulturu jer će uljare dobiti mogućnost da suncokret otkupe po niskim cenama.

Prema rečima predsednika Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije, Jovice Jakšića, ovakva situacija vodi jedino do toga da se na tržištu stvori monopol i da poljoprivrednici dodatno ispaštaju:

„Ako se ne odobri izvoz bićemo u jako lošoj situaciji. Ovo će značiti da će samo domaće uljare kupiti suncokret, a one se mogu dogovoriti da nam daju jednu jedinu cenu.

Situacija je loša iz mnogo uglova…Da ne spominjemo cenu đubriva koja je skoro 300 odsto bila veća ove godine nego prethodnih, skuplje seme, pa i gorivo! Na sve to, cena suncokretovog zrna ostala je onakva kakva je bila prošle godine, možda još i niža!“

Sa njim se slaže i poljoprivrednik iz Alibunara, Željko Petrov. Kako kaže, jedino rešenje za izlazak iz ove situacije jeste dozvola izvoza zrna suncokreta:

„Jedino što može da nas spase jeste dozvola izvoza zrna. Kada se radi o zabranama, oni koji drže monopol uvek mogu da se dogovore oko cene. Svi smo uplašeni!“

Kako je Agrosmart već pisao, u proteklom periodu Vlada je odobrila jedino izvoz ulja, a sve to zbog toga što naša zemlja potoši do 84.000 litre ulja godišnje, a izveze oko 150.000 litara. U ovoj godini bila je i povećana setva, pa je suncokret zauzeo više od 250.000 hektara, a uz prosečan prinos oko oko tri tone po hektaru, za preradu će biti oko 750.000 tona roda.

Da veliki brojevi koji se tiču setve i roda nisu dovoljni da se zadovolje osnovne potrebe poljoprivrednika koji su ove sezone posejali suncokret, smatraju naši poljoprivrednici. Prema njihovim rečima, ostali faktori poput vremenskih prilika, ali i inflacije u velikoj meri utiču na proizvodnju:

„Ne očekujem toliko roda suncokreta, veće nade polažem u rod kukuruza. Ne smem ni da mislim kakve će  biti cene kukuruza. Pričalo se da će se dostići cena od 100 dinara po kilogramu, mi bismo bili zadovoljni i sa 80 ili 90, ali po svemu sudeći, biće još manja“, ističe poljoprivrednik Željko Petrov.

Njegovo mišljenje deli i Jovica Jakšić:

„Sto dinara jeste realna cena. Sada dolazimo do toga da se spominje cena od 58 dinara, plus PDV.“

Na pitanje da li će naša zemlja imati dovoljno suncokreta i njegovih prerada ili ćemo osetiti posledice zbog ratnog stanja u Rusiji i Ukrajini, zemljama koje su jedne od najvećih proizvođača, Jakšić kaže da nema mesta za brigu jer uljare u Srbiji imaju zalihe i da zbog toga neće ostati bez ulja:

„Šteta se neće naneti uljarama, samo nama, poljoprivrednicima. Biće manji obrt novca, a sve to će se odraziti i na budžet, odnosno na bruto domaći proizvod. Zaista ne vidim kome je ovakvo stanje u interesu“, kaže Jakšić i dodaje da se od ove godine očekivalo mnogo više. Zbog toga, kako ističe, ne treba da se pregovara, nego da se zapravo nešto učini:

„Ova godina je trebalo da bude ona tokom koje će se nešto promeniti jer smo tokom prethodnih imali uticaj pandemije korona virusa na proizvodnju i prodaju. Sve je suprotno: umesto da je ova godina ona kojom ćemo nadomestiti nedostatke, ispada da je ona još gora!“

Vanja Velisavljev