banner-image

Zaštitite jabuke od smotavca i pepelnice

Na području Vojvodine jesenje jabuke koje su zastupljene na najvećim površinama se nalaze u različitim fazama razvoja plodova, od faze plodovi dostigli 70% krajnje veličine do početka zrenja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe (PIS).

U toku je berba letnjih sorti. Štetočina jabuka koja se javlja svake godine u svakom zasadu i redovno pričinjava štete na plodovima je jabukin smotavac. Larve se ubušuju u plodove i hrane se mesom sve do semene kućice.

Foto: PIS

Napadnuti plodovi otpadaju pre vremena i skloni su truljenju te imaju i smanjenu mogućnost čuvanja.

U godinama sa jakim napadom štetočine i u zasadima gde se ne sprovode hemijske mere zaštite, čak 80% plodova može biti crvljivo. U toku je intenzivno piljenje larvi druge generacije jabukinog smotavca.

Za zaštitu plodova jabuka od ubušivanja larvi, u zasadima sa jesenjim sortama se preporučuje primena hemijskih mera zaštite. Sada kada ulazimo u početne faze sazrevanja plodova, vrlo važno je napraviti pravilan izbor insekticida kako bi se mogla ispoštovati karenca primenjenog preparata. Karenca je vreme koje treba da protekne od poslednje primene pesticida do berbe i izražava se u danima.

U tabeli su prikazani registrovani insekticidi za suzbijanje jabukinog smotavca koji imaju kraću karencu:

Proizvodni uslovi koje odlikuju visoke temperature i odsustvo padavina su povoljni za razvoj prouzrokovača pepelnice jer ovaj patogen ima male zahteve za vodom. U zasadima sa osetljivim sortama i gde su prisutni simptomi pepelnice, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida vodeći računa o karenci:

 

I dalje treba redovno vršiti preglede naličja listova na prisustvo grinja jer su uslovi veoma povoljni za njihov razvoj. Hemijske mere zaštite se sprovode samo po potvrdi njihovog prisustva i to registrovanim akaricidima.