banner-image

Kako negovati malinjak posle berbe da bi osigurali naredni rod

Na području Srbije, berba jednorodnih sorti maline je pri kraju. Zasadi se nalaze u fazi odumiranja dvogodišnjih izdanaka i rasta i razvoja mladih izdanaka. Malinjaci ulaze u fazu početak mirovanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe (PIS).

Nakon završene berbe važno je nastaviti sa agrotehničkim i hemijskim merama kako bi se obezbedio rodni kapacitet za narednu godinu i produžio životni vek zasada. Nega zasada posle berbe podrazumeva:

  • rezidbu izdanaka, rodnih stabala koji su doneli rod ove godine
  • uklanjanje i uništavanje orezanih izdanaka
  • rezidbu i proređivanje letorasta koji su ostavljeni za narednu godinu
  • navodnjavanje
  • primena hemijskih mera zaštite sa ciljem suzbijanja štetnih organizama.

S obzirom na to da se u narednom perodu prognoziraju visoke temperature, nakon sečenja starih izdanaka ne treba ih odmah iznositi iz špalira, da bi služili kao zasena mladim izdancima od jake insolacije. U isto vreme, orezivanjem do zemlje, vrši se selekcija mladih lastara.

Potrebno je uraditi odabir srednje razvijenih, tako da bude 10 letorasta na 1 m. Oni se privremeno vezuju u špalir, jer se njihovim uspravljanjem obezbeđuje bolja insolacija i aplikacija hemijskih sredstava. U uslovima suše i visokih temperatura važna mera je i navodnjavanje kako bi se omogućio porast i razvoj izdanaka koji naredne godine donose rod.

Vizuelnim pregledom zasada su uočeni simptomi ljubičaste pegavosti izdanaka maline (Didymella applanata) i i smeđe pegavosti lista maline (Sphaerulina rubi). Sa ciljem zaštite od ovih patogena, preporučuje se primena nekog od fungicida:

-Quadris top (azoksistrobin +difenokonazol) 0,75 l/ha ili
-Akord WG (tebukonazol)  0,75 kg/ha.

Takođe, pregledom listova uočeni su simptomi napada eriofidne grinje lista maline (Phyllocoptes gracilis) i običnog paučinara (Tetranychus urticae).
Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da, ukoliko se utvrdi prisustvo ovih štetočina,  izvrše tretman nekim od registrovanih akaricida:
-Uranus (a.m etoksazol), u količini 0,5 l/ha ili
-Acramite 480 SC (a.m. bifenazat), u količini 0,2-0,375 l/ha.

U pojedinim zasadima se registruje i prisustvo gala od malinine muve galice (Lasioptera rubi). U takvim zasadima se preporučuje mehaničko uklanjanje infestiranih biljnih delova.

S obzirom na visoke dnevne temperature preporuka je da se tretmani izvrše u kasnim večernjim satima.