banner-image

„Skidamo kukuruz da ga ne gledamo više“

Da je suša obrala rod pre kombajna i pomutila računicu potvrđuje Vukašin Baćina, poljoprivednik iz Jaše Tomića.

„Kukuruza više nema. Na nekim parcelama neće biti ništa, a na nekima će možda biti 100-200 kilograma po hektaru. U Banatu kukuruza više nema. Nema ni u drugim delovima Vojvodine, ali Banat je baš katastrofa. Ne može mu ništa pomoći, mogu da izliju sve reke što postoje. Mi smo trenutno na njivi, skidamo za silažu. Ali, nema tu kvaliteta ni za silažu. Čim nema klipa, zrna nema ni dobre silaže. Jednostavno, skidamo ga da ga ne gledamo više“, kaže Vukašin Baćina, poljoprivrednik iz Jaše Tomića i predsednik udruženja poljoprivrednika.

„Što se tiče suncokreta, rod će sigurno biti prepolovljen. I tu je veliki problem zabrana izvoza rafinisanog ulja. Ako to ostane na snazi i suncokret će otići jefitno i to malo sucokreta neće uspeti da pokrije ulaganja, tako da su poljoprivrednici u ozbiljnim problemima“, dodaje naš sagovornik.

Ukidanje zabrane izvoza pšenice zakasnelo

Iako je država ukinula zabranu izvoza pšenice, što je bio jedan od zahteva proizvođača, poljoprivrednici u ovom trenutku ne očekuju pozitivne efekte odluke.

„Puštanje izvoza pšenice je zakasnela mera. Ustvari, zabrana nikada nije trebalo da bude uvedena. Ali, kad je već bila uvedena, dobro je da je sada ukinuta. Tržište je, po Ustavu, trebalo da bude slobodno da poljoprivredni proizvođač može da zaradi nešto. Ovako od pšenice ljudi nemaju ništa ove godine. Ne sme da se čuva, jer skladištari nisu sigurni, roba mora da se naplati. Mi u Banatu bar znamo da u poslednjih nekoliko godina, svake godne po jedan, dva veća skladištara odu u stečaj i mi ostanemo kratki za našu robu. Većina poljoprivrednika je morala da proda robu da se razduži, da plati seme, đubrivo i sve što treba. Cena je bila 35 dinara sa PDV-om“, objašnjava Baćina.

Premija za mleko za drugi kvartal 15 dinara?

Jedan od zahteva poljoprivednika bio je i da se premija za mleko za drugi kvartal ove godine poveća na 15 dinara. Odluka o tome bi trebalo da bude doneta narednih dana.

„Juče me je zvao šef kabineta ministra da zakaže sastanak za sledeću nedelju, pitao je koji mi termini odgovaraju i sad čekamo da vidimo koji dan odgovara i nama i ministru. Tako da vezano za premiju za meko nisam dobio nikakvu konkretnu informaciju iz ministarstva, ali su me kontaktirali iz mlekare kojoj predajem mleko i oni su mi rekli da će premija biti 15 dinara. Čekamo sastanak sa ministrom, videćemo šta će reći, pa ćemo onda odlučivati šta i kako dalje“, kaže Vukašin Baćina, predstavnik udruženja poljoprivrednika.