banner-image

EU: Uvoz kukuruza iz Ukrajine manji 35 odsto, a iz Srbije 77 odsto

Novi izveštaj o poljoprivredno-prehrambenoj trgovini: EU kompenzuje dramatičan pad ukrajinskog uvoza kukuruza i povećava izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Afriku

Najnoviji podaci o trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u EU, objavljeni pre tri dana, pokazuju da je ukupna vrednost trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u EU u aprilu 2022. dostigla vrednost od 31,4 milijarde evra, što predstavlja povećanje od 14% u odnosu na april 2021. Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU smanjen je za 5,4%, uglavnom zbog manjeg izvoza u Rusiju (-26%) i Kinu (-11%).

Uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU dostigao je vrednost od 13,5 milijardi evra (1,2% manje nego u martu), što predstavlja trgovinski bilans poljoprivredno-prehrambenih proizvoda od 4,4 milijarde evra za april 2022. Ovo je smanjenje od 16% na mesečnom nivou.

Sve u svemu, trgovinski tokovi od januara do aprila 2022. znatno su veći u odnosu na isti period prošle godine, pri čemu je izvoz povećan za 10 odsto, a uvoz za 28 odsto zbog visokih svetskih cena.

Uticaj ruske invazije na Ukrajinu

Poslednji izveštaj se takođe fokusira na uticaj ruske invazije na Ukrajinu na agrobiznis u aprilu 2022. Kao rezultat toga, uvoz kukuruza iz Ukrajine je dramatično opao u martu i aprilu (-35% tokom jedne godine), kao i uvoz iz Srbije (-77 %).

Uvoz kukuruza iz Sjedinjenih Država, Kanade, Moldavije i Brazila delimično je kompenzovao ovaj poremećaj lanca snabdevanja. Izvoz u Ukrajinu i podsaharsku Afriku primećen je iz meseca u mesec. U Ukrajinu je zabeležen porast od 93% u odnosu na mart, uz posebno snažan rast izvoza svinjskog mesa, živine, brašna i pahuljica. Rast izvoza u podsaharsku Afriku odnosi se na uljarice (+83% u obimu), žitarice (+27%) i preparate od žitarica (+14%).

Posmatrano po pojedinim kategorijama proizvoda, vrednost izvoza žitarica najviše je porasla u prva četiri meseca ove godine i porasla je za 26% ili milion evra. Preparati od žitarica i mleveni proizvodi (+15%) i mlečni proizvodi (+13%) takođe su zabeležili značajan rast. Izvoz svinjskog mesa i hortikulture je, međutim, opao za 24%, odnosno 3%. To je bilo zbog kontinuiranog smanjenja potražnje za izvozom svinjskog mesa u Kinu i manje potražnje za hortikulturnim proizvodima u Velikoj Britaniji i Rusiji.

S. K.