banner-image

Vino i druženje smanjuju rizik od demencije

Studija u Japanu pokazala je vezu između umerene, ali česte konzumacije vina i dužeg očuvanja kognitivnih funkcija

U Japanu je očekivani životni vek duži od 85 godina, što ovu ostrvsku zemlju svrstava među svetske rekordere. Dugovečnost Japanaca je već dugo predmet naučnih istraživanja, a istraživači sa Univerziteta u Osaki i Tokijskog instituta za gerontologiju su kroz veoma detaljnu studiju pokušali da utvrde vezu između stila života, godina i opšteg zdravlja. Jedan od nalaza (ponovo) pokazuje da je umerena konzumacija vina povezana sa čuvanjem kognitvnih funkcija.

Studija je tokom dve godine pratila 1.226 žena i muškaraca u Japanu, starosti od 75 do 87 godina. Njima su, pored ostalog, postavljana pitanja o obrascima konzumacjie alkoholnih pića i ujedno su im merene kognitivne funkcije putem japanske verzije testa Montreal Cognitive Assessment (MoCA), napravljenog kako bi pomagao lekarima u utvrđivanju rane demencije i Alchajmerove bolesti. Istraživači su utvrdili koliko često isputanici piju različite tipove alkoholnih pića – pivo, vino, viski, japanske destilate pirinča i sake.

– Ispitali smo vezu nivoa kognitivnih funkcija i konzumacije alkohola i samo smo kod vina pronašli značajnu vezu – rekao je autor studije dr Juja Akagi za Wine Spectator i dodao:

– Ovo sugeriše da supstance povezane sa vinom utiču na kognitivne funkcije, a naročito antioksidanti kao što su polifenoli.

Akagi je dodao da crveno vino sadrži više polifenola nego belo vino, a naročito resveratol, i da postoji velika verovatnoća da se belo i crveno vino jako razlikuju kada je u pitanju uticaj na mentalne funkcije. Konkretno, ispitanici koji su naveli da konzumiraju alkohol jednom do šest puta nedeljno imaju najviši skor na testu kognitivnih funkcija, znato viši od onih koji ne piju uopšte i od onih koji piju svakog dana. Nakon dalje „filtracije“ podataka iz studije, utvrđeno je da konzumenti vina pokazuju izrazito bolje rezultate od konzumenata drugih pića.

Akagijeva studija, ipak, ne sugeriše unošenje većih količina alkohola – većina ispitanika su osobe koje piju umereno.

Istraživači su naveli da je moguće i da kontekst u kome se pije vino – to je najčešće vrlo prijatna društvena aktivnost – ima pozitivan uticaj na očuvanje mentalnih funkcija.

– Vreme provedeno u druženju i razgovoru sa prijateljima i porodicom može imati pozitivan uticaj na kognitivne funkcije – rekao je Akagi.

Izvor:Vino i fino