banner-image

Dogovoren izvoz organskih proizvoda iz Srbije vredan pet miliona evra

Prve analize učešća naših kompanija na nedavno održanom Međunarodnom sajmu organske hrane BIOFACH 2022 u Nirbergu, pokazuju da su firme iz Srbije imale oko 300 bilateralnih razgovora sa partnerima iz Nemačke, Švajcarske, Italije, Francuske, Izraela, SAD, Estonije i Turske, a vrednost novih izvoznih poslova procenjuje se na oko pet miliona evra.

-Sajam je bio prilika da naše kompanije ojačaju svoju poziciju na izuzetno zahtevnim inotržištima u organskoj industriji.  Srbija je prepoznata kao premium quality proizvođač i kao takva se može nositi sa konkurencijom iz cele Evrope. Naše kompanije koje posluju u ovom sektoru prate svetske trendove  o čemu svedoči veliki broj sastanaka koje su imali tokom trajanja sajma, kaže Ivan Lazić iz Službe za organsku proizvodnju PKS. Ističe da će bržem razvoju ovog sektora u Srbiji, doprineti novi Zakon o organskoj proizvodnji, čije se usvajanje očekuje do kraja ove godine, a koji će biti u potpunom skladu sa novim EU regulativama. To će, kako kaže, omogućiti našim proizvođačima još lakši pristup tržištima EU ali drugih zemalja.

Podseća da je na ovogodišnjem sajmu „BIOFACH“ 2022, uz podršku Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije, Švajcarskog programa za promociju izvoza SIPPO i organizacije Serbia Organica, na sajmu učestvovalo devet  proizvođača organske hrane koji su predstavili svoj izvozni program na jednoj od vodećih međunarodnih izložbi  koja je okupila ove godine 2.200 izlagača iz 94 zemlje među kojima su globalni proizvođači organske hrane, distributeri, trgovinski lanci, kao i vodeći eksperti na polju prehrambene industrije.

U okviru nacionalnog paviljona Srbije, srpski organski sektor predstavljali su ECOAGRI SERBIA, Bela Crkva, DRENOVAC, Arilje, MENEX, Kruševac, MASTER FOOD, Užice, ITN GROUP i kompanija NISHA  iz Beograda, ES KOMERC, Prijepolje, AGRO-BIS iz Blaca i FRUTORGA, Prokuplje. 

U okviru sajma, održan je i Okrugli sto na temu razvoja organske proizvodnje u Srbiji na kojem je istaknuto da  sektor organik sve više dobija na značaju, sve je više površina pod organskim zasadom, a raste i broj proizvođača uključenih u organsku proizvodnju, dok je vrednost izvoza  u 2021.godini porasla za 57,4 odsto u odnosu na 2020.godinu.