banner-image

Rast cene soje na berzi, kukuruz i pšenica bez većih promena

U nedelji za nama, trgovanje na Produktnoj berzi se zadržalo na prošlonedeljnom nivou. Cene žitarica nisu zabeležile veće promene u odnosu na prošlu nedelju, dok cene uljarica beleže rast.

Ono što je na međunarodnom tržištu sigurno je to da će i u narednom periodu geopolitika imati značajan uticaj na kretanje cena hrane u svetu, što i dalje usložnjava planiranje na duži vremenski period. Ukupno je prometovano 4.743 tona robe (-0,4%), dok je finansijska vrednost dostigla 196.622.580,00 dinara (+0,50%).

Na tržištu kukuruza beleži se veća ponuda u odnosu na tražnju. Od sredine nedelje dolazi do potpunog smirivanja tržišta i odsustva tražnje. Kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 34,70 din/kg do 35,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 34,80 din/kg bez PDV-a (38,28 din/kg sa PDV-om). Iako se cena stabilizovala, statistički posmatrano kukuruz je za 2,2% skuplji u odnosu na prethodnu nedelju.

Ponude pšenice na samom početku nedelje bile su slabe i na višim cenovnim nivoima od tražnje. Kako je nedelja odmicala tako su se povećavale količine u ponudi sa promptnom isporukom. Strukturu kupaca uglavnom su činili trgovci. Kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 36,00 do 36,20 din/kg bez PDV-a. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela za 0,25%

U odnosu na prethodnu nedelju cena soje beleži rast usled neizvesnosti kvaliteta i prinosa novog roda i odsustva ponude prošlogodišnjeg roda. Realizacija berzanskih ugovora na FCA kretala se u opsegu od 78,00 do 80,60 din/kg bez PDV-a.uz obračun kvaliteta. Ponder je iznosio 79,11 din/kg (78,02 din/kg sa PDV-om), što je rast za 3,0%.

Stočni ječam (sa hl 53-60) prometovan je po ceni od 33,30 do 34,00 din/kg bez PDV-a. Nedeljni ponder iznosi 33,90 dinara (37,29 din/kg sa PDV-om). Pored gore navedenih roba trgovalo se i tritikaleom za stočnu ishranu po ceni od 32,50 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Evropska komisija je objavila pad EU proizvodnje suncokreta na 10,5 mil t, zbog pogoršanja useva kao posledice suvog leta.

Tržištima nastavlja da dominira geopolitika, sa oštrim padom američkih tržišta zbog tenzija između SAD i Kine.

Posle prvog broda, koji nosi nešto preko 26.000 t kukuruza, koji je juče dobio dozvolu da prođe kroz Bosfor, tri druga broda bi danas trebalo da isplove iz Ukrajine. Ovi brodovi bi trebalo da nose ukupno 58.000 t kukuruza.