banner-image

VOICE: Navipove vinograde kod Novog Sada kupio Milenijum tim, licitirala i firma u kojoj je direktor Čumetov sin

Imovinu Navipa AD u stečaju na području Novog Sada, najvećim delom sastavljenu od plantaža nekadašnjeg vinskog giganta, procenjenu na ukupno 705 miliona dinara, kupio je za 216 miliona beogradski Milenijum tim d.o.o. Uz Milenijum tim na javnom nadmetanju za ovu Navipovu imovinu učestvovala je surčinska firma Rekonstrukcija i izgradnja puteva d.o.o, čiji je zakonski zastupnik Boško Buha, sin Ljubiše Buhe Čumeta, nekadašnjeg zaštićenog svedoka i kontroverznog biznismena, kojeg su mediji i policija označavali kao vođu surčinskog kriminalnog klana. Drugi zakonski zastupnik Rekonstrukcije i izgradnje puteva je Maja Buha.

U novembru prošle godine Milenijum tim kupio je od države ukupno 52 hektara građevinskog zemljišta u katastarskim opštinama Petrovaradin i Sremska Kamenica. Javno nadmetanje organizovala je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), a reč je o jednoj u nizu prodaja imovine nekadašnjeg velikog proizvođača vina i ostalih pića – Navipa, nad kojim stečaj traje već deceniju. Kako se može videti u dokumentima objavljenim na sajtu ALSU, za imovinu Navipa u Petrovaradinu i Sremskoj Kamenici Milenijum grupa dala je 216 miliona dinara, a Rekonstrukcija i izgradnja puteva ponudila je 213 miliona. Početna cena bila je oko 211 miliona dinara, daleko niža od procenjene. Iz dokumentacije ALSU vidljivo je da je firmi Rekonstrukcija i izgradnja puteva vraćen depozit, što znači da je Milenijum dao bolju ponudu i da je ostao kao jedini kupac. Inače, na ovom javnom nadmetanju jedini ponuđači bili su Milenijum tim i firma čiji su zastupnici Buhe. To je našoj redakciji potvrđeno u Milenijum timu.

„Prema informacijama kojima raspolažemo, Milenijum tim i firma Rekonstrukcija i izgradnja puteva bile su jedini učesnici na ovom javnom nadmetanju. Kompanija Milenijum tim jedini je kupac pomenutih parcela i imovine koja se nalazi na njima“, rečeno je za VOICE u Milenijumu.

Ova firma, sudeći po podacima ALSU, kupila je 31,44 hektara građevinskog zemljišta u katastarskoj opštini Petrovaradin i 21,07 hektara u katastarskoj opštini Sremska Kamenica. Na najvećem delu tih parcela nalaze se stari, zapušteni vinogradi Navipa, ali se oni, kako se navodi i u oglasu ALSU i u izvodima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), vode kao građevinsko zemljište. To su parcele na potesu Alibegovca i Karagače, nadomak Novog Sada, na obroncima Fruške gore. Parcele najbliže gradu nalaze se preko puta Kovid bolnice na Mišeluku. Ovaj deo sremske strane Novog Sada i meštani i gradski urbanisti smatraju veoma atraktivnim, a sve je interesantniji investitorima koji na placevima oko nekadašnjih Navipovih vinograda već grade stambene komplekse. Na pitanje da li Milenijum tim nastavlja vinogradarsku proizvodnju na parcelama u K.O. Petrovaradin i K.O. Sremska Kamenica, bivšim plantažama Navipa i ako ne, šta planira da gradi na pomenutim parcelama na potesu Alibegovca dobili smo sledeći odgovor:

“Kompanija Millennium Team je na javnom nadmetanju novembra 2021. godine postala vlasnik parcela K.O. Petrovaradin i K.O. Sremska Kamenica. Zemljište se trenutno ispituje i razmatraju se mogućnosti za podizanje novih zasada vinograda na ovoj površini.”

Buhina firma lane imala prihod od 114,5 miliona dinara

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je da je 9. novembra 2021. godine potpisan ugovor o prodaji imovine Navipa na lokaciji Novi Sad sa kupcem – Milenijum timom. Celina koja je bila predmet prodaje obuhvatala je građevinsko zemljište na području katastarskih opština Petrovaradin i Sremska Kamenica (na kojem je i dalje stari vinograd, zapušten i neodržavan), manjim delom poljoprivredno zemljište, to jest tri vinograda i voćnjak u Petrovaradinu i pomoćni objekat. Preduzeće Rekonstrukcija i izgradnja puteva d.o.o, jedan od učesnika u javnom nadmetanju, za ovu imovinu ponudilo je 213 miliona dinara – tri manje od Milenijuma. Prema podacima ALSU, uplatilo je depozit u iznosu 140,9 miliona dinara, što je više nego ukupno ostvaren prihod u 2021. godini.

Preduzeće Rekonstrukcija i izgradnja puteva d.o.o nije se dosad pominjalo kao veliko ime u građevinskom svetu u Srbiji. U finansijskim izveštajima za 2021. godinu surčinskog preduzeća navodi se da je ostvarena neto dobit od 157,2 miliona dinara, dok je u 2020. godini ostvarena dobit od 22,4 miliona dinara. Buhina firma ostvarila je u 2021. godini poslovni prihod od 114,5 miliona dinara, dok je godinu dana ranije taj prihod bio 73,8 miliona dinara.

U opštim podacima o ovom preduzeću, objavljenim na APR-u, piše da je osnovano 2005. godine kao društvo sa ograničenom odgovornošću. Dodaje se da je Rekonstrukcija i izgradnja puteva d.o.o pravni sledbenik preduzeća Difens d.o.o. iz Surčina, koje je osnovano 23. oktobra 2000. godine. Podsetimo, Difens je, kako su u tom periodu izveštavali mediji, osnovano na ime tadašnje supruge Ljubiše Buhe, Ljiljane Buhe, dok je na Ljubišino ime glasila firma Difens roud. Difens roud bavio se ranih dvehiljaditih asfaltiranjem puteva u Srbiji, a javnosti je najviše ostao u sećanju po tome što su ga pripadnici Jedinica za specijalne operacije – Crvene beretke ekspozivom digle u vazduh.

Kako se može videti u dokumentima APR-a, 2017. godine u pravnom sledbeniku Difensa – preduzeću Rekonstrukcija i izgradnja puteva d.o.o registruje se promena članova društva. Upisuje se kao vlasnik Boško Buha sa stopostotnim udelom. Dve godine kasnije registruje se promena zakonskih zastupnika i u funkciji direktorke upisuje se Maja Buha. Ove godine, 18. marta, iz članova ovog privrednog društva briše se Boško Buha a kao stvarni vlasnik upisuje švajcarska firma Janus konsalting AG. Boško Buha, kako se može videti na APR-u, ostaje direktor preduzeća. Preduzeće je registrovano kao mikro pravno lice sa devet zaposlenih, a delatnost mu je asfaltiranje puteva. U Republičkom geodetskom zavodu upisano je jedino kao vlasnik poljoprivrednog zemljišta površine 21.903 metara kvadratnih na potesu Belarica u Batajnici.

Milenijum tim širi se na Vojvodinu

Na sajtu kompanije Milenijum tim navodi se da je regionalni lider u oblasti građevinske infrastrukture. U medijima se pominje kao najvažniji partner Srbijagasa u poslovima gasifikacije u Srbiji do 2012. godine, pa kao kompanija koja je pripremila teren za gradnju i koja je uvodila gas u Beogradu na vodi, potom kao graditelj stanova za pripadnike službe bezbednosti, kao kupac Mostogradnje, instituta Jaroslav Černi…

Milenijum tim ušao je pre dve godine i u agrobiznis, i to vinogradarstvo i vinarstvo. Na jednoj od licitacija za Navipovu imovinu posredno je došao u posed oko 200 hektara zemljišta u okolini Leskovca. Uglavnom je reč o vinogradima koji su pripadali Navipu. Zvanično, kupac je firma Alea konsalting iz Beograda, čiji je direktor Ivan Bošnjak suvlasnik Milenijum tima.

Ove godine, u januaru, Milenijum je postao stopostotni vlasnik vinarije Šapat u Novom Slankamenu, po mnogima, jedne od najekskluzivnijih u Srbiji.

Milenijum tim gazduje i drugom imovinom u Vojvodini. Najatraktivnija je svakako imovina kupljena u okviru stečajnog postupka Navipa, to jest oko 50 hektara građevinskog zemljišta na Alibegovcu i Karagači. Međutim, to nisu jedine parcele koje na ovom području poseduje Milenijum tim. Naime, Ivan Bošnjak i njegov partner, suvlasnik Milenijuma Stojan Vujko gazduju i građevinskim zemljištem u Petrovaradinu uz sam Dunav. Na potesu Marija Snežna, u naselju Sadovi, uz nasip, imaju pet građevinskih parcela. Zemljište na kojem može da se gradi poseduju i na Popovici, te na potesima Mala Kamenica i Širine u Sremskoj Kamenici. U Jarku u sremskomitrovačkoj opštini imaju poljoprivredno zemljište i poslovne prostore.

Milenijum tim je poslovnu 2021. godinu završio sa neto dobitkom od oko milijardu dinara, dok je godinu dana ranije neto dobit bila oko 370 miliona dinara.

Rasparčavanje Navipa

Javno nadmetanje za Navipovu imovinu u Petrovaradinu i Sremskoj Kamenici ALSU je organizovao dvaput otkako je ovo preduzeće u stečaju. Prva licitacija bila je zakazana za 24. februar 2021. kada su predmet prodaje bile dve celine, uz plantaže na Alibegovcu i Karagači prodavala se i manja parcela na Petrovaradinu. Ta prodaja nije uspela a na sajtu ALSU nema podataka o eventualnim kupcima koji su dali depozit. Na drugoj licitaciji, 8. novembra 2021, prodavala se jedna celina i nju su pazarili Milenijum i firma kojom rukovode Buhe.

Inače, ALSU dosad je objavila 50 prodaja Navipove imovine. Pre dvadesetak dana prodate su mašine, vozila i oprema manje vrednosti, a nekoliko dana ranije na javnom nadmetanju našli su se upravna zgrada Vila Mozer u Zemunu, zgrada za proizvodnju i punjenje penušavih vina u Zemunu, četiri stana, takođe u ovoj opštini, dosta opreme, aparata, mašina i nameštaja. Ova imovina procenjena je na 1,9 milijardu. Na licitaciji su učestvovale kompanije Lidl Srbija i  Nestech, svaka od njih nudila je 2,12 milijardi dinara.

Izvor: VOICE