banner-image

Demokratska stranka podržala protest poljoprivrednika

Demokratska stranka podržala je protest Inicijative za opstanak srpskog poljoprivrednika koja je najavila da će danas poljoprivrednici krenuti u više gradova u protestne vožnje radnim mašinama i traktorima zbog „ponižavajućeg stanja u agraru i ćutanja institucija na takvo stanje.

Vlada Srbije direktnim uplitanjem, zabranom izvoza suncokretovog ulja, napravila poremećaj na tržištu i prouzrokovala pad cene suncokreta, a suša je drastično smanjila ovogodišnji rod, ali još veći problem je loše vođenje agrarne politike koje će kao rezultat imati drastično smanjenje broja gazdinstava, navodi u saopštenju DS.

Ta stranka, kako je istaknuto, brine za opstanak većine paora „zbog najskuplje setve u istoriji srpske poljoprivrede, dobrim delom uzrokovane krivicom države, lošom agrarnom politikom i sušom“.

„Problemi paora će se vrlo brzo odraziti i na sve druge građane, kroz nedostatak kvalitetne hrane domaćeg porekla i veoma visoke cene“, ocenila je DS koja traži da Vlada Srbije ispuni zahteve poljoprivrednika.

Predloženo je da u predelima koji su pogođeni sušom Vlada proglasi elementarnu nepogodu i omogući određene pogodnosti koje proističu iz takave odluke.

„Takođe, zbog loših rezultata rada i velikog nezadovoljstva poljoprivrednika, jasno je da Branislav Nedimović ne sme biti ministar u novoj vladi jer bi time svim poljoprivrednicima još jednom bila poslata poruka da država ne brine o njima“, ukazale su demokrate u saopštenju.

Poljoprivrednici okupljeni u udruženju Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije zahtevaju da cena suncokreta ne bude manja od 700 evra po toni, te gorivo za jesenje radove po 170 dinara, na svim pumpama, i da se omogući najmanje tri točenja goriva dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina.