banner-image

Kišnica nigde na Zemlji više nije bezbedna za piće

Kišnica nigde na Zemlji nije bezbedna za piće zbog „večnih hemikalija“, otkriva studija

Prema novom istraživanju, kišnica skoro svuda na Zemlji ima nesigurne nivoe „večnih hemikalija“.

Per- i polifluoroalkil supstance (PFAS) su velika porodica hemikalija koje je napravio čovek i koje se ne pojavljuju u prirodi. Poznate su kao „večne hemikalije“ ili „hemikalije zauvek“ jer se ne razlažu u životnoj sredini.

Imaju svojstva nelepljivanja ili odbijanja mrlja pa se mogu naći u predmetima za domaćinstvo kao što su ambalaža za hranu, elektronika, kozmetika i posuđe.

Ali sada su ih istraživači sa Univerziteta u Stokholmu pronašli u kišnici na većini lokacija na planeti – uključujući Antarktik. Nema sigurnog prostora ni načina da im se pobegne.

Nivoi bezbednih smernica za neke od ovih hemikalija su dramatično pali u poslednje dve decenije zbog novih uvida u njihovu toksičnost.

„Došlo je do zapanjujućeg pada referentnih vrednosti za PFAS u vodi za piće u poslednjih 20 godina“, kaže Ian Cousins, vodeći autor studije i profesor na Odeljenju za nauku o životnoj sredini Univerziteta u Stokholmu.

Za jednu dobro poznatu supstancu, „perfluorooktansku kiselinu koja izaziva kancer (PFOA)“, vrednosti za vodu su se smanjile za 37,5 miliona puta u SAD.

„Na osnovu najnovijih američkih smernica za PFOA u vodi za piće, kišnica bi se svuda smatrala nebezbednom za piće“, kaže on.

S. K.