banner-image

Nemačka: Poljoprivreda u prvom planu, zaštita prirode na čekanju

Nemačka je od naredne godine trebalo da poseje manje žitarica i nekih drugih useva, radi zaštite prirode, ali s obzirom na uska grla u snabdevanju hranomi, ministar poljoprivrede Džem Ozdemir promenio je planove.

Imajući u vidu napetosti na međunarodnom tržištu agrarnih proizvoda zbog rata u Ukrajini, poljoprivrednici u Nemačkoj bi trebalo da poseju žitarice na većoj površini oranica nego što je ranije planirano.

Prema kompromisnom predlogu nemačkog ministra poljoprivrede Džema Ozdemira (Zeleni), nova regulativa EU o obustavi setve na određenim površinama – radi očuvanja biljnih i životinjskih vrsta i zaštite agrarnog zemljišta – biće jednokratno suspendovana u narednoj godini. Brisel je sprovođenje tih pravila prepustio zemljama članicama EU.

Pozadina ovoga su propisi EU koji bi se trebalo da se primenjuju ​​od 2023. a prema kojima jedan deo poljoprivrednog zemljišta treba da služi zaštiti vrsta, kao i pravilo o zabrani uzgoja iste poljoprivredne kulture dve godine zaredom na istoj površini – u svrhu zaštite zemljišta.

Kako se navodi iz nadležnog ministarstva, ova pravila će u narednoj godini jednokratno biti ukinuta radi proizvodnje hrane.

 Ovo izuzeće se, kako je navedeno, odnosi na žitarice, suncokret i mahunarke – ali ne i na kukuruz i soju. Osim toga, predlog se odnosi samo na površine koje 2021. i 2022. nisu bile označene kao namerno neobrađeno zemljište.

„Postojeća područja biodiverziteta će i dalje biti zaštićena i mogu dati svoj doprinos očuvanju prirode i vrsta, kao i održivoj poljoprivredi“, navedeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Prema Ozdemirovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin se igra sa glađu – i to čini na račun najsiromašnijih na svetu. Istovremeno, kako je rekao, glad je najveća tamo gde klimatska kriza već ima ozbiljne posledice.

Predsednik Nemačkog udruženja poljoprivrednika Joahim Rukvid načelno je pozdravio predlog, ali izrazio i kritike:

„Ova odluka je zakasnila i došla je u zadnji čas“. Dok je Ozdemir govorio o tome kako farmeri sada znaju šta mogu da poseju za nekoliko sedmica, Rukvied je rekao:

„Mi poljoprivrednici već imamo planove za uzgoj za narednu godinu i potrebna nam je sigurnost u planiranju.“

Suspenzija na godinu dana nije dovoljna, smatra Rukvid. Kako bi se i dalje obezbedilo snabdevanje hranom i da bi se moglo reagovati u vremenima krize, mora se omogućiti korišćenje svih površina na kojima poljoprivredna proizvodnja ima smisla. Savezne pokrajine bi sada to morale brzo da regauju, apelovao je predsednik Udruženja poljoprivrednika.

Organizacija za zaštitu životne sredine Grinpis optužila je ministra Ozdemira da je popustio pod pritiskom poljoprivrednog lobija.

Izvor:DW