banner-image

Klub 100 P plus: Sačekati sa radikalizacijom protesta

Udruženje poljoprivrednika Klub 100 P plus oglasilo se povodom stanja u poljoprivredi Srbije i aktuelnih protesta poljoprivrednika poručivši da je za postizanje zacrtanih ciljeva neophodan dijalog sa predstavnicima Vlade i nadležnim ministarstvima.

„S obzirom da još uvek nemamo formiranu Vladu, niti novog mandatara i ministre, smatramo da treba sačekati sa radikalizacijom protesta, jer Vlada u tehničkom mandatu nema mehanizme i ne može da donese odluke koje bi dovele do dugoročnog rešenje problema u poljoprivredi“, naglašava se u saopštenju.

Dodaje se da se Klub 100P plus od osnivanja 2003. godine zalaže za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i poboljšanje statusa poljoprivrednih proizvođača. Članovi Kluba godinama apeluju na institucije, nadležno ministarstvo, kao i ministarstvo finansija i insistiraju da zajedničkim snagama pronađu trajno rešenje za stanje u poljoprivredi.

„Apelujemo na predsednika Aleksandra Vučića da što pre predloži mandatara, kako bi se formirala Vlada i kako bi se nagomilani problemi počeli rešavati. Žetva je na pragu, a kvalitet i kvantitet roda će zavisiti od donetih mera Vlade i Ministarstva po ovim pitanjima. Članovi Kluba su bili organizatori najorganizovanijeg protesta poljoprivrednika pre više godina i ne libe se da ih ponovo organizuju!“, stoji u saopštenju.

Ovo udruženje navodi sledeće stavove:
1. Podeliti poljoprivredna gazdinstava na profesionalna i ostala;
2. Što pre uraditi reformu penzionog sistema za poljoprivrednike;
3. Omogućiti profesionalnim gazdinstvima veće subvencije, naročito u investicije;
4. Pronaći rešenje za pomoć stočarima koji su u nezavidnoj situaciji.
5. Ukinuti akcize za dizel gorivo za profesionalna poljoprivredna gazdinstva za površinu koja je prijavljena u registru;
6. Ne uvoditi zabrane izvoza osnovnih poljoprivrednih sirovina i poljoprivrednih proizvoda;
7. Regresirati mineralna đubriva za predstojeću setvu

S. K.