banner-image

Razvijena digitalna alatka za proveru usaglašenosti poljoprivrednika sa zahtevima ZPP

Međunarodni projekat DIONE, koji ima za cilj razvijanje alatke za automatsko i integrisano nadgledanje poljoprivrednih parcela u skladu sa zahtevima aktuelne evropske Zajedničke poljoprivredne politike, ušao je u samu završnicu.

U naredna dva meseca, sve projektne aktivnosti su fokusirane na testiranje glavnog proizvoda ovog projekta – automatizovane alatke (tz. „DIONE Toolbox“) koja omogućava monitoring diversifikacije useva, prikupljanje geo-tagovanih fotografija, analizu ekoloških značajnih površina,  procenu stepena degradacije zemljišta, kao i procenu unapređenja životne sredine. Testiranje se trenutno vrši na poljoprivrednim površinama u Grčkoj i Litvanji uz podršku nacionalnih uprava za agrarna plaćanja.

Budući da su partneri imali ambiciju da razviju proizvod za tržište od samog početka projekta (januar 2020. godine), nedavno su preduzete i konkretne aktivnosti u tom smeru. Naime, šest partnera DIONE konzorcijuma potpisali su Memorandum o razumevanju u julu 2022. godine sa namerom osnivanja zajedničkog preduzeća „DIONE Alliance“, organizacije putem koje se planira komercijalizacija „DIONE Toolbox-a“. Povodom toga je izdato saopštenje za javnost, u kome je dat opis razvijenog proizvoda. Saopštenje možete pročitati na ovom linku:

https://dione-project.eu/wp-content/uploads/2022/07/DIONE-Press-Release-EN-1.pdf