banner-image

Rio Tinto ne odustaje od projekta Jadar

Savez ekoloških organizacija Srbije objavio je novu dokumentaciju o saradnji kompanija Rio Tinto i Behtel u daljoj realizaciji projekta Jadar. Reč je o pokušaju Rio Tinta da pronađe partnera za izradu idejnog rešenja i projekta za prečišćavanje otpadnih voda. 

Osim toga, na sajtu Rio Tinta nalazi se jasan argument za tvrdnju da projekat Jadar nije ugašen, a naročito nije mrtav, budući da iz te kompanije očekuju njegov nastavak.

Svakako ne treba zaboraviti da su predstavnici izvršne vlasti Rio Tintu priznali sklonost ka korupciji, što slobodno možemo nazvati optužbom na njihov račun, dok je predsednik u protekloj godini govorio o vraćanju famozne milijarde Rio Tintu – famozne, premda je nema u zvaničnim dokumentima te verovatno spada u zakulisne radnje iz džepa u džep. Dovoljan razlog da Rio Tinto ne odustane tek tako od projekta Jadar, kaže se u saoštenju Saveza ekoloških organizacija Srbije.

Ono što se, prema mišljenju Saveza ekoloških organizacija Srbije, nadalje može očekivati, a što nije zasnovano na pukoj pretpostavci već na pouzdanim saznanjima, jeste pokušaj ove kompanije da podmiti stručnu javnost koja se ranije izjašnjavala protiv projekta Jadar. No, mi čvrsto verujemo da stručnjaci koji su do sada savesno postupali ni ubuduće neće podleći njihovim ponudama.