banner-image

Četvrti dan protesta: Traktori i dalje u centru Novog Sada

Četvrti dan poljoprivrednici širom Vojvodine dočekuju ispred Banovine. Njihovi traktori su do kasno sinoć blokirali saobraćaj na ključnim saobraćajnicama u gradu, a usled nezadovoljstva ishodom pregovora o uslovima proizvodnje i rada sa Vladom Srbije.

Traktori su blokirali saobraćaj duž Bulevara Mihajla Pupina, na raskrsnici sa Jevrejskom ulicom, kao i Varadinski most.

Ovog petka ulice su mirne, a očekuje se odluka ratara o nastavku blokade. U ovom trenutku nije poznato da li će vojvođanski poljoprivrednici danas imati novu rundu pregovora sa predstavnicima vlasti.

Poljoprivrednici zahtevaju otkupnu cenu suncokreta od minimum 700 evra po toni, subvencije za gorivo, slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda, moratorijum i zamrzavanje kredita, premiju za mleko od 15 dinara po litri, kao i 30 odsto subvencija za đubrivo, a traže i da se proglasi elementarna nepogoda zbog velike suše.

Poljoprivrednik Đorđe Grujić rekao je da je definitivno da Vlada nije ispunila ništa i da za takav dogovor nisu ni morali da idu do Beograda.

„Dobili smo isto ono što su ponudili prvi dan“, naveo je.

Tražili su i da plaćaju gorivo bez akciza, ali im je rečeno da je to nemoguće i da će im vraćati 22 dinara po litru, ali će biti ukinuta zabrana izvoza svih primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Izvor: 021