banner-image

Sajam vina zemalja Otvorenog Balkana od 1. do 4. septembra u Beogradu

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ biti održan na Beogradskom sajmu od 1. do 4. septembra pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić ocenila je da je ova manifestacija jedinstvena, ne samo zbog predstavljanja vinskog gastronomskog turizma, već i zbog promocije turističkih destinacija zemalja „Otvorenog Balkana“.

„Vinska vizija Otvoreni Balkan“ jedan je od prvih zajedničkih koraka u konkretizaciji ideja i strategije „Otvorenog Balkana“. Ova manifestacija je plod zajedničkog rada triju država i idealna prilika, ne samo da se vinski putevi Balkana pozicioniraju na svetskoj mapi vinskih tura, već i da se naše zemlje bolje i lakše utvrde na svetskoj mapi atraktivnih turističkih destinacija, poručila je ona.

Matić je izrazila očekivanje da će „Vinska vizija Otvoreni Balkan“, koja prve godine održavanja okuplja izlagače iz regiona ali i iz čitavog sveta, postati tradicionalna manifestacija i jedan od neizbežnih evropskih festivala gastronomije i turizma.

Prema njenim rečima, cilj sajma je da proslavi vrhunsko umeće majstora u proizvodnji najboljih vina i promoviše jedinstveni spoj ukusa i mirisa koji predstavljaju duh Balkana, njegovu geografiju i bogatstvo sorti.

Prvi međunarodni sajam vina omogućiće vinogradarima, proizvođačima vina, predstavnicima vinarija, enolozima, somelijerima, kao i distributerima i trgovcima vinom iz regiona i šire, da se okupe, umreže, podele iskustva, predstave se široj javnosti i prošire svoje poslovanje.