banner-image

Dva i po dinara do dogovora i kraja protesta poljoprivrednika

Poljoprivrednici i dalje protestuju u Novom Sadu i širom Srbije. Osmi dan blokiraju deo Bulevara Mihajla Pupina, od Varadinskog mosta do Banovine. Prethodne noći blokade nisu sklonjene iz vojvođanskih sela i puteva na kojima su bile i dosad. 

Nakon jučerašnjih devetosatnih pregovora u Vladi Srbije mnogima se čini da je dogovor blizu budući da su neki od zahetva nezadovoljnih poljoprivrednika ispunjeni. Kako je izjavio Mileta Slankamenac, jedan od koordinatora, koplja se najviše lome oko cene suncokreta, to jest oko dva i po dinara.

Prihvaćeno je povećanje premije za mleko, kao i moratorijum na kredite, subvencije za naftu, ali nema dogovora oko cene suncokreta. Ratari su korigovali svoj zahtev sa 75 na 73 dinara po kilogramu, ali im Vlada nudi 70,50 dinara, sa svim manipulativnim troškovima.

Poljoprivrednici i dalje zahtevaju minimalnu cenu od 73 dinara.

-Nakon devet sati dogovor nije postignut. Sastanak je počeo, oštro, to jeste premijerka ga je u tom tonu povela ali na našu konstataciju da to nije u redu ublažila je takvu retoriku. Bilo je nas 12, s tim što je jedan napustio sastanak, te predstavnici tri uljare, resornih ministarstava, Privredne komore Srbije, trgovinskih lanaca… Imali smo pet osnovnih zahteva – premije za mleko, moratorijum na kredite, cena suncokreta plus pdv po toni… Satima je pregovarano o ceni suncokreta. Povukli se u jednom trenutku da vidimo šta ćemo i rekli da je 75 dinara minimum koji možemo da prihvatimo ali odmah prozvođaču na račun – kaže predstavnik kragujevačkih poljoprivrednika Aleksandar Babić. 

Naglašava da nije suština samo u ceni suncokreta, već i u cenama ostalih proizvoda i načinu ophođenja prema vrednosti paorskih proizvoda. 

-Oplevili su nas na pšenici, sledeći je kukuruz, pa paradajz, kupus, stoka… Oni sa svime kalkulišu i prave takvu matematiku da najviše stradaju primarni proizvođači. Bitna stvar, a to se nije desilo od 2010. je to što nam je upućeno pitanje: Je l može država vama da da pet dinara za suncokret? Pa gde ste bili na pšenici, pa vi ste krivi jer ste zabranili izvoz… Nažalost, očigledno je da sve diktiraju uljare i drugi otkupljivači, njima se izlazi u susret, ne nama, kaže Babić.