banner-image

Premijerka Brnabić poručuje da Vlada ne može da garantuje otkupne cene

Predsedica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Vlada može da pomogne poljoprivrednicima, ali da ne može da garantuje cene proizvoda i da se meša u tržište, jer bi to uništilo privredu i budžet.

Brnabić je u izjavi za Televiziju Pink rekla da joj se čini da je dogovor da poljoprivrednicima mnogo bliži nego juče ujutru kada je počeo sastanak koji je trajao devet sati.

Ona je istakla da je Vladi zaista u interesu da se nađe dogovor koji mora da bude kompromis, i dodala da su zahtevi poljoprivrednika izuzetno ambiciozni, a to je otkupna cena suncokreta od 700 evra po toni, dok je u Hrvatskoj ona 520, a u Bugarskoj 535 evra.

Premijerka je rekla da predstavnici Inicijative za spas poljoprivrednika Srbije jutros nisu prihvatili predlog Vlade, ponovivši da Vlada ne može da garantuje otkupne cene bilo čega.

Brnabić je ponovila da mora da sačuva budžet i jedinstvo u Srbiji, jer su juče počeli pregovori o minimalnoj ceni rada, a čeka nas teška nedelja u kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu imati razgovore sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltembergom, predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i Aljbinom Kurtijem.