banner-image

U Engleskoj propada voće i povrće zbog suše i nedostatka radnika

Zbog nedostatka berača, u Engleskoj i Velsu je u prvoj polovini godine propalo voće i povrće u vrednosti od 22 mil funti, pokazalo je istraživanje Nacionalne unije farmera Engleske i Velsa. Unija procenjuje da će do kraja godine ukupni gubitak hrane dostići vrednost od 60 mil GBP.

U anketi je učestvovalo 199 uzgajivača iz Engleske i Velsa. Čak 40% ispitanika je doživeo gubitak useva zbog nedostatka radne snage, a 56% je prijavio pad proizvodnje. Prema podacima Unije, obezbeđeno je samo 38.000 viza iako je sektoru potrebno 70.000 radnika.

– Nema logike da ispravna hrana propada u vreme kada se porodice širom zemlje bore da sastave kraj sa krajem zbog rastućih troškova života. Istovremeno, suvo vreme i rekordne temperature otežavaju uzgoj voća i povrća. Svaki usev je vredan – za farme i za ljude čije tanjire pune. Ne možemo da priuštimo sebi da ne oberemo voće i povrće – kaže zamenik predsednika Unije Tom Bredšou.

Unija očekuje da tražnja za sezonskim radnicima poraste sledeće godine pa ističe da je neophodno da se olakša dolazak ljudi potrebnih za branje, pakovanje i preradu voća i povrća. Među predloženim merama je povećanje broja viza i produžetak na minimum pet godina kako bi proizvođači bili sigurni da će imati radnu snagu i mogli da se posvete investiranju u biznis.

Izvor: eKapija