banner-image

Ministarstvo za brigu o selu udahnulo novi život Merošini

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić izjavio je prilikom otvaranja manifestacije „Miholjski susreti sela“ u selu Balajnac, da je Merošina primer uspešne saradnje Vlade, ovog ministarstva i lokalne samouprave.

Krkobabić je naveo da je resorno ministarstvo pomoglo Merošini u formiranju zadruga i podizanju kuća za mlade ljude, obezbedilo je i prevoz, a u pripremi su i veliki infrastukturni projekti – putevi, vodovod i kanalizacija.

Zamenica predsednika Opštine Merošina Emilija Petković je u ime 27 merošinskih sela uručila ministru zahvalnicu za doprinos razvoju ove opštine.

Ona je navela da je Ministarstvo za brigu o selu sprovelo četiri programa u ovoj lokalnoj samoupravi.

Osam napuštenih kuća dobilo je nove žitelje – četiri porodice sa ukupno osmoro dece i četiri mlada poljoprivrednika sada imaju novi dom, precizirala je Petković i dodala da su obezbeđena sredstva za kupovinu minibusa koji će prevoziti školarce, sportiste i najstarije meštane iz zabačenih sela do centra opštine.

Zamenica je istakla i da je Ministartvo za brigu o selu značajnim bespovratnim sredstvima pomoglo četiri zadruge u ukupnom iznosu od 28.341.213 dinara, kao i organizaciju „Miholjskih susreta sela“.

Član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Prostran ukazao je na to da su rezultati sinergije struke i Ministarstva očigledni.

Programom Ministarstva, kojim je dodeljeno više od 1.000 seoskih kuća, stvoreni su primarni uslovi za život mladih ljudi na selu, rekao je on i najavio da će se u narednom periodu raditi na stavaranju ekonomskih uslova za osnaživanje tih domaćinstava.

Obilazeći izložbu proizvoda od starih zanata i tradicionalne kuhinje, ministar se zaustavio na štandu Pčelarske zadruge „Bi Kuper“, koja je 2017. godine od resornog ministarstva bespovratno dobila 6.243.200. dinara za unapređenje i tehnološki razvoj svoje zadruge.