banner-image

VK: U vremenima krize koja sledi građane neće hraniti nacionalistički projekti već paori

Nezadovoljstvo poljoprivrednika kojem su Vojvođani svedočili proteklih dana opravdana je posledica neodgovornog i pogubnog odnosa aktuelnih vlasti prema agraru, ocenio je danas Vojvođanski klub.

VK je u saopštenju za javnost ocenio da vlast nije učinila ništa da evropske agrarne fondove učini dostupnim domaćim poljoprivrednicima, niti je išta urađeno na povećanju procenta oranica pod navodnjavanjem, uprkos najavljivanim projektima i navodno arapskim kreditima i investitorima.

„Naprednjačka vlast je subvencije smanjila na manje od 40 evra po hektaru. Državnopoljoprivredno zemljište otela je individualnim poljoprivrednim proizvođačima, od kojih su se mnogi i kreditno zadužili za mehanizaciju računajući na obradu tih parcela, i predala ga u ruke sebi bliskim pojedincima“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su, za razliku od mnogih evropskih zemalja, jednako pogođenih sušama i najnovijom ratnom krizom, izostale i olakšice za nabavku đubriva i goriva, kao i svaka druga finansijska podrška.

„Žalosno je što malo ko danas u Srbiji uviđa da je jedina šansa za srpsku poljoprivredu stvaranje uslova za pun pristup Srbije evropskim agrarnim fondovima“, ocenjuje se u saopštenju.

VK je od vlasti zatražio da suzbije koruptivno rasipanje javnog novca, da preispita svoje budžetske prioritete, da batali finansiranje nacionalističkih projekata kao što su nacionalni stadioni i milionske dotacije jednoj privilegovanoj verskoj zajednici, te da tako obezbedi finansiranje dodatnih mera podrške agraru.

„Jer sutra kada kriza eskalira, od gladi Srbiju neće spašavati ni navijači, ni sveštenici, ni stranačka pešadija vladajuće stranke naoružana motkama, već će teret krize opet u najvećoj meri pasti na već prilično savijene i namučene paorske kičme, baš kako je to uvek bivalo“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)