banner-image

Pšenice u Rumuniji za petinu manje nego prošle godine

Rumunija je ove godine požnjela devet miliona tona pšenice, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, što je oko petinu manje nego 2021. godine zbog vremenskih prilika i viših troškova proizvodnje.

Rod žitarica u toj članici Evropske unije bio je rekordan 2021. godine, uključujući rod pšenice od 11,3 miliona tona.

Visoke temperature i dugotrajna suša pogodili su useve, a današnji preliminarni podaci ministarstva pokazuju štetu na 420.380 hektara, od oko sedam miliona hektara pod žitaricama i uljacama, prenosi Tanjug Rojtersovu vest.

Ministar poljoprivrede Petre Daea izjavio je ovog meseca da će žetva biti do 18 posto manja u odnosu na prošlu godinu, ali da će i dalje biti viška za izvoz.

Domaća potrošnja se obično kreće od 2,5 miliona do oko 3,0 miliona tona. Rumunija je među najvećim prodavcima žitarica u EU i aktivan je izvoznik na Bliski istok, a glavni kupac je Egipat.

Izvoz obavlja preko svoje crnomorske luke Konstanca, koju Ukrajina koristi kao alternativni put već šest meseci od početka ruske invazije. Ministarstvo je takođe saopštilo da ratari trenutno žanju suncokret i beru kukuruz u dvadeset okruga.