banner-image

SAD: Poljoprivrednicima koji prelaze na organsku proizvodnju 300 miliona dolara

Odeljenje za poljoprivredu USDA u Sjedinjenim Američkim državama uložiće 300 miliona dolara kako bi pomoglo poljoprivrednicima da pređu na organsku proizvodnju. Deo novca otići će na „precizne“ projekte razvoja tržišta, rekao je ministar poljoprivrede te zemlje Tom Vilsak. Ocenjeno je da bi to bila najveća pojedinačna investicija ikada u organsku poljoprivredu od strane USDA „i veliki korak u pravom smeru“. 

USDA Rural Development je misijska oblast u okviru Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država koje sprovodi programe namenjene poboljšanju ekonomije i kvaliteta života u ruralnoj Americi.

„Po onome što čujemo od ljudi na terenu znamo da nam treba više organskih proizvođača“, rekao je Vilsak. U Sjedinjenim Državama je bilo 16.585 organskih farmi koje su pokrivale 5,5 miliona hektara, prema istraživanju USDA iz 2019. Kalifornija, Viskonsin, Njujork i Pensilvanija su bile vodeće države. Organski proizvodi su godinama najbrže rastući segment prodaje namirnica.

Međutim, broj farmi koje su aktivno prešle na organsku proizvodnju opao je za skoro 71% od 2008. godine uprkos nekoliko programa USDA za pomoć proizvođačima tokom trogodišnjeg perioda da postanu sertifikovani kao organski. Proizvođači ne mogu da koriste sintetička đubriva ili pesticide tokom tranzicije i ne mogu da prodaju svoje proizvode po ceni kao organski dok ne dobiju sertifikat.

Inicijativa za organsku tranziciju će uložiti 100 miliona dolara u „potpunu tehničku pomoć” uključujući mentorstvo sa etabliranim organskim proizvođačima, 75 miliona dolara za pomoć proizvođačima koji primenjuju praksu očuvanja organskog upravljanja na svom zemljištu, 25 miliona dolara u subvencije za osiguranje useva za prelazne ili sertifikovane organske proizvođače i 100 miliona dolara za „precizan“ razvoj tržišta.

„Uzbuđeni smo zbog ove prilike“, rekao je Vilsak. „Uzbuđeni smo zbog šanse da mladim poljoprivrednicima i poljoprivrednicima početnicima daje prednost da iskoriste ponudu visoke vrednosti i zaista smo uzbuđeni zbog klimatskih prednosti koje se stvaraju kao rezultat organske proizvodnje.

Inicijativa će biti sprovedena u narednih godinu-dve.

S. K.