banner-image

 Za zlatasto žutilo vinove loze nema leka, obavezno uklanjanje obolelih čokota

Zlatasto žutilo vinove loze je veoma destruktivno oboljenje koje prouzrokuje fitoplazma Flavescence doree. Ova fitoplazma je najštetnija poznata fitoplazma na vinovoj lozi.

Foto:PIS

Simptomi zlatastog žutila vinove loze ispoljavaju se na svim nadzemnim delovima loze. Pupoljci na lastarima i delovima obolelih čokota kreću sa zakašnjenjem u proleće. Kod mnogih čokota vinove loze, kretanje pupoljaka izostaje.

Lastari imaju skraćene internodije i nedovoljno odrvenjavaju što dovodi do njihovog sušenja tokom zime. Na cvastima dolazi do pojave nekroze tako da nema formiranja grozdova ili su oni rehuljavi, smežurani i lošijeg kvaliteta.

Na listovima zaraženih čokota dolazi do promene boje i pojave nekroze između glavnih lisnih nerava. U kasnijim fazama razvoja listovi se savijaju po obodu prema naličju.

Boja listova je različita u zavisnosti od sortimenta vinove loze. Kod crnih sorti inficirani listovi su tamnoljubičasti do svetlocrveni, a kod belih sorti svetložuti do zlatnožuti.

Za zaštitu vinove loze od zlatastog žutila ne postoje hemijske mere suzbijanja. Osnovne mere zaštite podrazumevaju suzbijanje vektora i uništavanje zaraženih čokota.

Sada je period kada se simptomi zlatastog žutila mogu lako uočiti u vinogradima te je preporuka da se svi zaraženi čokoti uklone iz zasada i unište kako bi se sprečillo dalje širenje ovog veoma opasnog oboljenja vinove loze.

Za svega nekoliko godina može doći do zaraze celog vinograda i uništenja proizvodnje grožđa.

Kratke smernice pri prepoznavanju simptoma oboljenja u vinogradima su sledeće:

  • promena boje lista – kod crnih sorti ljubičasta do crvena, kod belih sorti zlatnožuta;
  • savijanje spoljašnjih ivica lista prema naličju;
  • skraćene internodije na lastarima;
  • pojava rehuljavih grozdova koji zaostaju u razvoju u odnosu na zdrave;
  • karakteristično je širenje infekcije unutar zasada duž redova.

Izvor:PIS