banner-image

Država ratarima daje 7,8 dinara po kilogramu suncokreta, najviše za 200 tona

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godine, kako bi se očuvala stabilnost dohotka proizvođača ove uljarice. Uredba je doneta s obzirom na to da je bilo neophodno održati prehrambenu sigurnost stanovništva i ublažiti posledice trenutne situacije uzrokovane rastom cena inputa i sušom koja pogađa poljoprivrednu proizvodnju, saopšteno je iz Vlade.

Takva situacija istovremeno je otežala položaj proizvođača koji očekuju prihod od svoje proizvodnje da bi mogli da ulažu u jesenju setvu pšenice, ostalih žita i uljane repice, koja je od izuzetnog značaja za prehrambenu sigurnost stanovništva.

Kako se navodi u programu podrške, pravo na finansijsku pomoć imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, koji su proizveli suncokret roda 2022. i čija su gazdinstva u aktivom statusu.

Finansijska podrška iznosi 7,8 dinara po kilogramu isporučene, odnosno prodate količine suncokreta pravnom licu ili preduzetniku koji se bavi preradom, skladištenjem ili izvozom ove kulture, a najviše za 200 tona. 

Uredbu možete preuzeti ovde:

uredba_finansijska_podrska_suncokret152_cyr

Članovi vlade doneli su Uredbu o ograničenju visine razlike u otkupnoj ceni suncokreta, sa ciljem da se zaštiti tržište i spreče deformacije u formiranju cene suncokreta, koja preovlađujuće učestvuje u formiranju cene jestivog suncokretovog ulja, a koje je izuzetno važno za snabdevanje potrošača, naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

Ovom uredbom ograničava se razlika u otkupnoj ceni na maksimalni iznos 2,60 dinara sa PDV-om po kilogramu.

Detaljnije pogledajte ovde:

uredba_cena_suncokret152_cyr

U strukturi dnevne potrošnje prehrambenih proizvoda, veliki deo troškova odnosi se upravo na jestivo suncokretovo ulje i s obzirom na to da su cene sirovina i proizvođačkih inputa i dalje na visokom nivou, a situacija na berzama u zemlji i okruženju i dalje nedovoljno predvidiva, bilo je neophodno doneti ovu meru, navodi se u saopštenju sa sednice Vlade.

Još sedam dana zabrana izvoza evro dizela EN 590

Vlada je na današnjoj sednici donela i izmenjenu Odluku o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590, kojom se zabrana produžava za još sedam dana.

Donošenjem ove mere sprečiće se moguće štete po privredu i građane, s obzirom na to da energetska kriza na svetskom tržištu i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice ove robe bitne za građane Srbije, saopšteno je iz Vlade.