banner-image

Evropski portal o proizvodnji svinja u Srbiji: Farme propadaju zbog vladinih mera

Pig Progress, evropski portal specijalizovan za oblast svinjarstva, analizirao je situaciju u ovoj proizvodnji u Srbiji. Istakao je da se male farme svinja zatvaraju širom Srbije jer farmeri ne mogu da sastave kraj s krajem zbog rastućih troškova proizvodnje i ograničenja cena koje je uvela vlada.

Vlada Srbije je u julu uvela gornje granice cena na tržištu svinjskog i živinskog mesa. Ministarstvo poljoprivrede je objasnilo da je ovaj korak potreban da bi se obuzdala inflacija hrane, navodi Pig Progress

Prosečna cena je 260 dinara po kg ( 2,27 dolara). Ova cifra je dvostruko veća od cene na slobodnom tržištu početkom 2022. godine, ali se ipak neki farmeri nalaze u teškoj finansijskoj situaciji.

Skupa hrana ometa proizvodnju

Odluka vlade da uvede gornje granice cena izazvala je kritike među poljoprivrednicima i političarima.

Vladimir Kovačević, predsednik Srpske političke stranke Nova stranka, upozorio je da će se uskoro na rafovima prehrambenih proizvoda u zemlji naći samo jeftino smrznuto svinjsko meso iz uvoza.

„Prava i efikasna mera bila bi da se tovljencima svinja ponudi jeftin kukuruz iz robnih rezervi Srbije“, rekao je Kovačević i dodao da bi se, alternativno, cena svinjskog mesa mogla vezati za cenu kukuruza kako bi se izbegli dispariteti između rasta cene i troškova proizvodnje. .

Ograničene cene, rekao je Kovačević, „samo nanose gubitke onim [svinjarima] koji su manje važni, gurajući ih u bankrot, pa će u Srbiji biti samo mesa iz uvoza“.

GMO bi mogao pomoći

Da bi se izbegle slične situacije u budućnosti, Srbija bi mogla da razmisli o dozvoli proizvodnje GMO. Kovačević je ocenio da Srbija uvozi meso uzgojeno sa GMO stočnom hranom, ali zabranjuje gazdinstvima da primenjuju ovu tehnologiju, iako obezbeđuje berićetnije žetve.

Uvoz prasića iz EU smatra se pretnjom

Vitomir Vidović, vlasnik farme svinja iz Srbije, rekao je za Euronjuz Srbija da se industrija svinja u EU suočava sa prevelikom ponudom zbog manjeg izvoza svinjskog mesa u Kinu, što utiče na srpsko tržište. On je objasnio da svinjari iz zapadne Evrope sada isporučuju prasad na srpsko tržište, ugrožavajući domaća preduzeća.

„Ako se nastavi ovakav trend uvoza prasadi iz Evrope, sačuvaćemo radna mesta španskim, poljskim, holandskim, nemačkim i belgijskim farmerima, ali ćemo ostati bez posla u našoj zemlji“, upozorio je Vidović.

Mala gazdinstva u Srbiji se gase zbog nepovoljnih tržišnih uslova, saglasan je Vladislav Višnjić, rukovodilac proizvodnje farme Mistral komerc u Hrtkovcima.

Najskuplje meso u regionu

S druge strane, neke kompanije su uverene da je trenutna cena mesa opravdana. Milenko Đurđević, vlasnik srpske kompanije za preradu mesa Industrija mesa Đurđević, rekao je za Euronjuz Srbija da bi poljoprivrednici trebalo da budu više nego zadovoljni cenom koju nudi Vlada.

„Ako neko treba da se žali, to treba da budu kupci jer je naše meso sada možda i najskuplje u regionu“, smatra Đurđević.