banner-image

Srpski poljoprivredni proizvodi i dalje zarobljeni zbog niskog vodostaja Dunava

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potvrdilo je da je zbog niskog vodostaja Dunava „zarobljeno“ oko milion tona srpskih poljoprivrednih proizvoda, ukupne vrednosti oko milijardu evra.

Ekapija je prekjuče objavila vest da je ugrožen izvoz milion tona srpskih poljoprivrednih proizvoda Dunavom, te da Ministarstvo saobraćaja traži izvođača za hitno bagerovanje na kritičnim sektorima u Bugarskoj.

U objavljenom pregovaračkom postupku bez javnog poziva tada je navedeno i da je obustava plovidbe na Dunavu u Bugarskoj prouzrokovala i prekid dopreme značajnih količina pre svega evrodizela iz Luke Konstanca do Srbije.

– Ovaj problem se dodatno može produbiti ukoliko se ne obezbedi plovnost Dunava na nizvodnom delu u Bugarskoj, jer se značajne količine poljoprivrednih proizvoda (procenjuje se blizu milion tona) planiraju za izvoz Dunavom u Luku Konstanca iz Srbije, kao i određene količine veštačkog đubriva, a potrebno je obezbediti i stabilnost u dopremi sirovina za rad železare u Smederevu, koja velike količine koksa i drugih sirovina doprema Dunavom iz smera Luke Konstance – navelo je Ministarstvo saobraćaja.

Iz ovog resora to su potvrdiili i za današnji Blic, navevši da bi problem mogao da bude ako nema dovoljno količina evrodizela iz uvoza, navodeći da Naftna industrija Srbije (NIS) ne može da zadovolji potrebe celog tržišta, prenosi Beta.

Blic navodi da na baržama na Dunavu već dvadesetak dana stoje srpski poljoprivredni proizvodi vredni milijardu evra, od čega je oko 750.000 tona pšenice i kukuruza, dok na izvoz čekaju i soja, sirovina koja se koristi za proizvodnju veštačkog đubriva i samo veštačko đubrivo.

List piše i da je zarobljeno oko 1,25 miliona tona uglja koji je krenuo za Srbiju, kao i 30.000 tona nafte i naftnih derivata koji su ka Srbiji pošli iz luke Konstanca u Rumuniji.

Ministar gradjevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kazao je za list da u Srbiji plovidba nije obustavljena ni u jednom delu Save i Dunava, ali da je problem s vodostajem u Bugarskoj, navodeći da bi srpska mehanizacija trebalo uskoro da pomogne toj zemlji.

– Svu mehanizaciju smo mobilisali, doneli odgovarajuće odluke na vladi i još samo čekamo Bugarsku stranu da usvoji i potpiše sporazum o načinu izvodjenja ovih radova kako bi naša mehanizacija ušla u Bugarsku i kako bismo izvršili interventne bagerske radove, te tako obezbedili plovnost Dunava – kazao je ministar.

Izvor:eKapija