banner-image

Evropi predstoje još tri sušna meseca

Veći deo Evrope najverovatnije će se suočiti sa još tri sušna i topla meseca, stoji u izveštaju programa EU „Kopernikus“ za posmatranje Zemlje.

Skoro polovina EU je pod upozorenjem na sušu, a uslovi se pogoršavaju u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Holandiji, Portugalu, Rumuniji i Španiji. Opasnost od suše van Evropske unije raste u Velikoj Britaniji, Srbiji, Ukrajini i Moldaviji, upozoravaju iz “Kopernikusa”

U zapadnom evro-mediteranskom regionu će verovatno biti toplo i sušno sve do novembra 2022. godine, posebno u Španiji i Portugalu„, navodi se u izveštaju.

Evropa je od juna doživela nekoliko toplotnih talasa tokom kojih je oboreno više rekorda. U Velikoj Britaniji je dostignuta nova rekordna temperatura od 40,3°C, premašivši prethodni rekord za 1,5°C. Temperature su takođe premašile 40°C u Francuskoj, 45°C u Španiji i 46°C u Portugalu.

Direktori Evropskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) ističu da su to posledica različitih meteoroloških uslova u kojima klimatske promene igraju važnu ulogu.

„Serija evropskih toplotnih talasa ovog leta bila je uzrokovana određenim vremenskim obrascima, ali temperature su bile više od očekivanih zbog klimatskih promena. Kako se klima bude zagrevala, Evropa će iskusiti sve češće i intenzivnije toplotne talase“, kaže Samanta Berdžes, zamenica direktora službe za klimatske promene ECMWF-a.

Ona dodaje da klimatske promene čine veoma visoke temperature mnogo verovatnijim, što se ove godine naročito pokazalo u Velikoj Britaniji.

Iz Svetske meteorološke organizacije takođe navode da bi bez klimatskih promena temperature iznad 40°C u Velikoj Britaniji bile krajnje malo verovatne.

Izvor:Energetski portal