banner-image

Više od milion tona uglja za Srbiju zarobljeno na Dunavu u Bugarskoj

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je da je Dunav svojim tokom kroz našu zemlju plovan, ali da je obustava plovidbe tom rekom u Bugarskoj veliki problem.

Momirović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) potvrdio da je zbog toga zarobljeno 1,2 miliona tona uglja, 400.000 tona žitarica, kao i velika količina sirovina za metalsku i hemijsku industriju, koji treba da stignu u Srbiju.

On je najavio da će sutra biti potpisan sporazum sa Vladom Bugarske koji podrazumeva pomoć Srbije toj zemlji u izvođenju svih radova koji su neophodni da bi se obezbedila plovnost Dunava, čime će se osloboditi ugalj i žitarice.

Srbiji je plovnost Dunava od strateške važnosti kako bismo obezbedili energetsku stabilnost, ukazao je ministar i dodao da će radovi na Dunavu trajati približno 60 dana, te da se očekuje da će se u tom periodu omogućiti plovnost reke.

Momirović je podsetio na to da ni u jednom trenutku i ni na jednom delu Dunava u Srbiji nije bilo obustave rečnog saobraćaja, budući da se na vreme počelo sa pripremama i izvođenjem interventnih bagerskih radova.

Međutim, kako je predočio, to je zajednički koridor i u ovom slučaju zajednički problem – jer kada u Bugarskoj ova reka nije plovna, mi nemamo punu operativnost.