banner-image

Mleko sa 2,8 odsto mlečne masti od danas košta 128,99 dinara

Vlada Srbije je na današnjoj sednici izmenila Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, tako što je propisala novu maksimalnu maloprodajnu cenu mleka.

Kako piše Euronews Srbija UHT mleko sa 2,8 odsto mlečne masti od danas će koštati 128,99 dinara.

Menja se i maksimalna trgovačka marža za sve vrste UHT mleka i smanjuje se sa 12 na pet odsto.

Odlukom Vlade Srbije, uvodi se i zabrana izvoza svežeg mleka i pojedinih mlečnih proizvoda do 30. septembra.
Poljoprivrednici su prethodnih dana ukazivali da je zbog uvećanih troškova proizvodnje sirovog mleka, rasta cene stočne hrane i suše, koja je pogodila našu zemlju, smanjena proizvodnja sirovog mleka, ali i otkup.
Prethodnih dana u pojedinim trgovinskim lancima rafovi sa mlekom su ispražnjeni, a ova odluka Vlade Srbije trebalo bi da spreči nestašice i da reguliše snabdevenost tržišta.
Vlada Srbije je inače prethodno, 30. avgusta produžila važenje Uredbe koja se odnosi na ograničavanje cene osnovnih životnih namirnica, a njom je cena mleka do danas bila ograničena na 119,99 dinara.
Podsetimo daje proteklih dana u Novom Sadu i drugim delovima Srbije kratkotrajno mleko moglo da se pronađe u pojedinim prodavnicama, dok dugotrajnog jedva da je bilo. Kako su za 021 rekli prodavci, poslednjih dana mleko stiže u manjim količinama i brzo se rasproda, međutim nisu mogli da kažu da li će, i kada, biti veće količine mleka u prodaji. Inače, ovakva situacija je i u drugim mestima u Srbiji, a proizvođači mleka kažu da je nestašica mleka „uvertira“ i da će biti sve gore i gore jer je taj sektor uništen.