banner-image

Suša obrala 40 odsto oranica u SAD, stanje alarmantno

Bila je ovo loša godina za kukuruz. I za paradajz. I za mnoge druge američke useve…

Poljoprivrednici i poljoprivredni ekonomisti u Sjedinjenim Američkim Državama upozoravaju na alarmantno stanje u poljoprivredni budući da su suša i ekstremne vremenske prilike izazvali pustoš na njivama i napravili ogromnu štetu na mnogim vrstama useva, voću i povrću. Američka federacija poljoprivrednih službi procenjuje da bi prinosi mogli biti manji za čak trećinu u poređenju sa prošlom godinom.

Kukuruz će ostvariti najniži prinos od suše 2012. godine, kažu analitičari Rabobanke, koja prikuplja podatke o tržištima roba. Ovogodišnji rod tvrde crvene ozime pšenice bio je najmanji od 1963. godine, kažu analitičari banke. U Teksasu, uzgajivači pamuka su odustali od skoro 70 odsto svog useva jer je žetva tako slaba, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede. Žetva pirinča u Kaliforniji je upola manja nego što bi bila u normalnoj godini, saopštila je industrijska grupa.

Berzanski stručnjaci u SAD ne vide mogućnost da će u dogledno vreme visoke cene poljoprivrednih roba pasti.

„Suša je progutala 40 odsto oranica u poslednjih 101 nedelju“, rekao je meteorolog USDA Bred Ripi. „Različiti delovi poljoprivrednog zemljišta u zemlji bili su pogođeni u različito vreme“.

On je izdvojio centralne i južne velike ravnice – Nebrasku južno kroz Teksas, kao ugrožena područja, a dva velika useva pogođena ove godine su sirak [primarno korišćen za ishranu životinja] i pamuk.

Na osnovu prošlomesečnih podataka, rekao je on, izgleda da će u Teksasu oko 69 odsto proizvođača pamuka odustati od te proizvodnje.

U Kaliforniji farmeri donose teške odluke da odustanu od svojih jagoda i paradajza, zelene salate i dinje, a voda za navodnjavanje ide za useve kao što su bademi, grožđe i masline, u koje su uložili višegodišnje investicije i isplate se bolje, rekao je Ripi.

Čak i sa nedavnim kišama, veliki deo zapadnih Sjedinjenih Država i dalje očekuje dugoročnu sušu, rekao je Kertis Riganti, klimatolog u Nacionalnom centru za ublažavanje suše.

„Vidimo široko rasprostranjenu ekstremnu i izuzetnu sušu u Centralnoj dolini Kalifornije, delovima Nevade, centralnog i južnog Oregona, centralnih Visokih ravnica, južne Oklahome i Teksasa“, rekao je on. „I dok smo ove godine imali prilično aktivnu sezonu monsuna iznad Novog Meksika, Arizone i južnog Kolorada, u smislu dopunjavanja rezervoara to nije mnogo doprinelo da se situacija popravi“.

USDA je nedavno procenila da će žetva paradajza ove godine biti 10,5 miliona tona, što je preko milion tona manje od uobičajene sezone, što će se odraziti na cene pice, sosa za špagete i kečapa sledeće godine.

Žetva novog useva krompira je u toku, a analitičari Rabobanke kažu da će požnjevene površine opasti za 4 procenta u odnosu na prošlu godinu (a prošlogodišnji rod je bio najniži za deceniju). Njeni analitičari su takođe rekli da su isporuke šargarepe od početka godine do danas smanjene za 45 odsto, kukuruza slatkog za 20 odsto, slatkog krompira za 13 odsto i celera za 11 odsto, što ukazuje na nedostatak ponude. A prema USDA, ukupna proizvodnja breskve smanjena je za 15 odsto u odnosu na 2021, uglavnom zbog malog roda u Kaliforniji.

Jedina svetla tačka je soja. Gro Intelligence dao je prognozu soje na 4,30 milijardi bušela, što je niže od USDA (4,53 milijarde bušela), ali nešto više nego prošle godine.

Ali loše vesti se odnose i na stoku – očekuju se i više cene govedine sledeće godine. Kada je vreme suvo i kad je vruće, nema dovoljno prirodne hrane za životinje. Da bi održali stado, farmeri moraju da dovoze seno, a cene stočne hrane rastu, što podstiče rančere da prodaju životinje ranije pa često prodaju junice, mlade ženke, umesto da ih drže kao priplodnu stoku, rekla je Sara Litl, portparolka Severnoameričkog instituta za meso. Ovo je kratkoročno rezultiralo nižim cenama goveđeg mesa za potrošače, ali signalizira da će sledeće godine verovatno biti smanjena ponuda.

S. K.