banner-image

Uvoz mleka u Srbiju je završni udarac domaćim proizvođačima

Proizvođači mleka u Srbiji rekli su danas da će uvoz mleka iz Češke i Poljske, kako bi se nadomestila nestašica, biti završni udarac domaćoj proizvodnji i stočarstvu.
– Uvoz mleka je jedini način da se zataška nestašica tog proizvoda na domaćem tržištu, ali i problem koji postoji u otkupnoj ceni mleka. To je završni udarac stočarstvu – izjavio je za Betu vlasnik farme iz sela Skorenovac kod Pančeva Dejan Trajković.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre tri dana „da ima dovoljno mleka, i da se kupuju enormne količine, bez ikakvog razloga“.
– Mleka ne može da bude dovoljno ako neko uđe i kupi 36 litara dugotrajnog mleka – rekao je Vučić i dodao da „60% ljudi koji nisu bogati, ali nisu ni siromašni, kupuje isključivo dugotrajno mleko i da će Imlek uvesti 3.000 tona mleka iz Poljske, a Laktalis (Lactalis) oko 6.000 litara iz Češke, tokom tri meseca“.
Trajković je istakao da ne zna kome će ići razlika u ceni između 120 dinara, koliko je, odlukom države o ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica koštalo UHT mleko sa 2,8% masti, i nove, veće cene od prošle nedelje od 128,99 dinara po litru, kao ni razlika u smanjenju marže sa 12% na 5%.
On je rekao da mu mlekara kojoj prodaje mleko do sada nije ponudila veću cenu po osnovu tog poskupljenja u maloprodaji, a da i „ne mora jer cene diktiraju najveće mlekare Imlek i Somboled i kada one ne podignu cenu to ne čine ni druge“.
– Zbog tog problema smo od države mesecima tražili da odredi minimalnu, zaštitnu cenu mleka, ali nismo dobili podršku sa obrazloženjem da ne može da se meša u privatni biznis – rekao je Trajković.
Vlasnik farme iz sela Nakovo kod Kikinde Josip Mačković rekao je da „čestita“ državi na rešenju da nestašicu mleka na domaćem tržištu „zamaskira“ uvozom iz Poljske i Češke.
– Domaći proizvođači mleka su za državu Srbiju nebitni, ne treba da postoje. Umesto da nama pomognu, uvoziće mleko i podsticati proizvodnju u Poljskoj i Češkoj – rekao je Mačković.
Dodao je da još nije dobio premiju koja je posle protesta od pre mesec dana obećana i sa deset dinara povećana na 15 dinara po litru, ali samo za jedan kvartal.
Istakao je da je sve uvereniji da „dva teleta treba odneti u zoološki vrt da bi deca mogla da vide da su se goveda uzgajala u Srbiji“.
– Nije rešenje problema u uvozu mleka, već u pomoći domaćem stočarstvu, jer ako se uništi uvoziće se ne samo mleko, nego i meso, a i zemljište koje ne može da obnovi humus bez stočnog đubriva – rekao je Mačković.
Prema podacima na osnovu zahteva za premiju u Srbiji ima oko 25.000 farmera i zapošljavaju oko 100.000 ljudi.