banner-image

Češki poljoprivrednici u protestu protiv agrarne politike EU i češke vlade

U Pragu ispred Kongresnog centra gde većaju ministri poljoprivrede zemalja Evropske unije i u protestnim vožnjama na traktorima širom zemlje, češki poljoprivrednici protestuju danas zbog nove zelenije agro-politike EU i novog sistema dotacija u Češkoj kojim se povećava pomoć malim gazdinstvima na uštrb agro tajkuna.

Ispred Kongresnog centra prolaznicima dele jabuke i krompir uz poruku da se možda radi o poslednjim količinama iz domaće proizvodnje a na demonstracije su došli i sa transparentima sa porukama „Ne zelenom fanatizmu“ ili i na engleskom jeziku za evropske ministre „No Green deal, make real deal“.

„Evropska ekološka politika vodiće padu proizvodnje hrane u Evropi i zavisnosti od uvoza“, upozorio je danas na konferenciji za novinare povodom protesta predsednik Poljoprivrednog saveza Češke Martin Piha.

Organizatori protesta, izmedju ostalih i Agrarna komora Češke, upozorili su da od početka rata u Ukrajini njihovi troškovi zbog cena energija, nekih sirovina i djubriva rastu i za 100 odsto i zahtevaju zajedničko evropsko rešenje te krize, dok optužuju vladu češkog premijera Petra Fijale da nije najsrećnije, s obzirom na poljoprivredu, odabrala način da postavi gornju granicu cenama energije.

„Hajde da razgovaramo o tome šta je moguće šta nije. I neke stvari da odgodimo. Ne mogu da zamislim da do 2030. godine treba da isključimo 10 odsto oranica iz proizvodnje. To će značiti minimalno za 10 odsto manje namirnica u Evropi i shodno tome 10 odsto manje prihoda za poljoprivrednike. Imamo podršku 14 organizacija iz devet zemalja članica EU“, kazao je predsednik Agrarne komore Češke Jan Doležal.

U memorandumu koji su potpisale agrarne komore iz devet zemalja EU, uglavnom novih članica, zahteva se od nacionalnih vlada da postave granicu za cene energija i dalje troškove koje imaju a takodje i dugoročno više novca iz evropskih fondova zbog klimatskih ambicija Brisela.

Protestu se nisu pridružili predstavnici srednjih i manjih gazdinstava zato što je jedan od zahteva demonstranata da vlada ne menja način preraspodele dotacija, kako je najavila da će ubuduće podržati većim fondovima manja gazdinstva na uštrb velikih.

„Proteste organizuje namenski rukovodstvo poljoprivrednih organizacija po narudžbini uskog kruga vlasnika najvećih poljoprivrednih preduzeća i gazdinstava a u stvari protest je uperen protiv interesa većine čeških poljoprivrednika i čeških potrošača“, ogradila se Asocijacija privatnih poljoprivrednika u koju su u Češkoj udružena manja gazdinstva.