banner-image

Do 300.000 evra po projektu od Fonda za inovacionu delatnost, prijave od danas

Od 15. septembra do 15. novembra 2022. godine za inovativna preduzeća i timove biće otvoren javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava kroz programe finansiranja Fonda za inovacionu delatnost, saopšteno je danas.

Sredstva u visini od 3,2 miliona evra, kako je navedeno, zajednički kroz IPA projekat „Povećanje kapaciteta i tehnološke spremnosti malih i srednjih preduzeća“ obezbedjuju Srbija i Evropska unija.

Za transfromaciju inovativnih ideja u održive projekte Fond u trećem ciklusu prijavljivanja obezbedjuje finansijski podsticaj kroz Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija.

„Sa jasno definisanim kriterijumima, programi su namenjeni za razvoj novih proizvoda, usluga ili tehnologija koji imaju snažan inovativni potencijal za kojima postoji potreba na tržištu“, navedeno je u saopštenju.

U zavisnosti od programa, Fond dodeljuje od 80.000 do 300.000 evra po pojedinačnom projektu, a preduzeća su za implemenatciju projekta u obavezi da obezbede i deo sredstava iz drugih privatnih izvora. Na taj način, Fond zajedno sa preduzećima učestvuje u istraživanjima i razvoju inovativnih rešenja, koja posledično imaju pozitivan uticaj na nacionalnu privredu.

Projektne prijave iz svih oblasti nauke i tehnologije i svih industrijskih sektora podnose se putem portala, a neophodna dokumenatcija za prijavu i detaljne informacije o javnom pozivu nalazi se na internet prezentaciji Fonda.

Sa ciljem da se svim zainteresovanim aplikantima predstave uslovi i detalji za podnošenje prijava projekata, tim Fonda će svakodnevno pružati podršku, zatim jednom nedeljno održavati radionice pod nazivom „Otvorena vrata“, a u saradnji sa lokalnim partnerima, kao i svim organizacijama, koje rade sa malim i srednjim preduzećima i naučnoistraživačkim institucijama, organizovati informativne sesije.

Ugovorom o direktnom grantu, „Povećanje inovacionih kapaciteta i tehnološke spremnosti MSP“, koji je potpisan izmedju Fonda za inovacionu delatnost i Ministarstva finansija (Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije) obezbedjuje sredstva za nastavak sprovodjenja Programa ranog razvoja, Programa sufinansiranja inovacija i Programa saradnje nauke i privrede.

Ukupna vrednost Ugovora o Direktnom grantu iznosi 20 miliona evra, od čega 15 miliona evra iz Pretpristupnih fondova Evropske unije za 2018. godinu (IPA 2018) i pet miliona evra iz budžeta Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Iznos opredeljen za finansiranje odobrenih projekata u okviru Programa ranog razvoja, Programa sufinansiranja inovacija i Programa saradnje nauke i privrede, finansiranih u okviru Ugovora o Direktnom grantu iznosi 18 miliona evra.