banner-image

Manji rod jabuke, zarada samo od prodaje plodova prve klase

U voćnjaku „Instituta Tamiš“ Pančevo uskoro kreće berba jabuka. Rod je ove godine znatno manji, a slična je situacija i sa ostalim zasadima jabuka u Južnom Banatu.

U voćnjaku Instituta Tamiš na jedan hektar zasađeno je nekoliko sorti jabuka, a najzastupljeniji je zlatni delišes, Voćnjak je opremljen sistemom za navodnjavanje i protivgradnom opremom. Iako su, kada je jabuka u pitanju, voćari u Južnom Banatu navikli na prinose i do 70 tona po hektaru, ove godine nije tako. Temperaturne oscilacije, periodi sa dosta padavina, zatim suša, u nezgodnom trenutku za razvoj ploda smanjili su rod.

Najveći problem je čađava krasta koja se javlja na jabuci, posebno su neke sorte osetljive, tako da na terenu na žalost imamo zasade gde se javio ovaj problem. Takva jabuka je ispravna za jelo, osim što ne izgleda lepo, samim tim je to stavlja u treću kategoriju za industriju što ne opravdava ulaganja. Što se tiče prinosa ove godine, mlađi zasadi su dobro opterećeni plodovima međutim, kod starijih zasada prinosi su slabiji od 30 do 50 odsto u odnosu na prošlu sezonu, kaže Vladimir Čolović iz Instituta Tamiš Pančevo.

Ovih dana počinje berba, a voćari se nadaju da će kada podvuku crtu završiti u plusu. Iako se cena jabuka na veliko nije menjala.

-Moramo istaći da su ove godine cene vrlo slične prošlogodišnjim. Na terenu se cene kreću od 30 do 35 dinara za prvu klasu jabuka što zadovoljava, odnosno nadmašuje uložena sredstva, ali zarada je mala, pa sve što nije u prvoj klasi nije isplativo. Druga klasa je znatno jeftinija. Cilj proizvođača je da proizvedu što više prve klase, pa makar i rod bio manji, objašnjava Čolović.

U Institutu Tamiš kažu da su Južnom Banatu ove godine dobro rodile trešnje i višnje, kajsije i šljive takođe. Nešto manji prinos je bio kod krušaka i nektarina.

Izvor: RTS