banner-image

Na berzi traženi ovogodišnji soja i kukuruz, pšenica dostigla 37,8 dinara

U nedelji za nama, zabeleženo je veće interesovanje učesnika na tržištu za novi rod kukuruza i soje. Cenovno, pšenica beleži rast, dok je cena kukuruza rod 2021. u padu. Ukupno je prometovano 4.790 tona robe, finansijske vrednosti 208.474.350,00 dinara, saopšteno je iz Produktne berze.

Na tržištu kukuruza, najviše upita bilo je za novi rod ove žitarice. Uglavnom se nudio kukuruz sa povišenim procentom vlage. Stari rod kukuruza trgovao se u cenovnom rasponu od 33,50 do 34,00 din/kg bez PDV-a, ali primetno je manje interesovanje za ovom robom, što je dovelo do negativnog cenovnog trenda. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 33,77 din/kg bez PDV-a (37,14 din/kg sa PDV-om), što je pad od 1,38%.

Slabija ponuda i dalje je prisutna na tržištu pšenice. U odnosu na prethodni period kada je u fokusu interesovanja kupaca bila pšenica sa 11,5-12% proteina, ove nedelje je zabeleženo i veće interesovanje za pšenicom sa višim procentom proteina. U zavisnosti od parametara kvaliteta, pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 36,20 do 37,80 din/kg bez PDV-a.

Upoređujući sa prethodnom nedeljom, cena pšenice beleži rast od 2,20%. Ponder cena iznosi 36,79 din/kg bez PDV-a (40,47 din/kg sa PDV-om).

Trgovanje starim rodom soje izostaje ove nedelje. Ponude na višem cenovnom nivou u odnosu na tražnju nisu rezultirale zaključenjem berzanskog ugovora. S druge strane, od početka nedelje primetno je veće interesovanje za rodom 2022. godine.

Sojinim zrnom novog roda trgovalo se na istom cenovnom nivou kao i prethodne nedelje. Ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 80,50 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta, što je ujedno i ponder cena.

Suncokretom rod 2022. godine trgovalo se po ceni od 67,11 din/kg bez PDVa, na paritetu franko isporučeno kupcu.

Ruska urea, pakovanje 25/1, prometovana je po ceni od 90,08 din/kg bez PDV-a, odnosno 108,10 din/kg sa PDV-om.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Kod soje, USDA izveštaj je doneo procenu nižih prinosa nego što je očekivano. Razlog tome je suša koja je prisutna u SAD već nekoliko meseci. Krajnje zalihe soje se predviđaju na najnižem nivou u poslednjih sedam godina.

Rejting useva kukuruza u SAD smanjen je za jedan poen na 53% dobro do odlično. USDA izveštaj doveo je do naglog rasta cena kukuruza i soje u Čikagu, međutim krajem nedelje cene su imale silazni trend.

Cene pšenice su tokom nedelje bile stabilne.

Nedavne kiše u Francuskoj dobro su došle za nicanje uljane repice. Jedna od briga ostaje snabdevanje đubrivima.

Početkom nedelje, cene pšenice su slabile na Evronekstu. Francusko ministarstvo poljoprivrede povećalo je svoju procenu proizvodnje meke pšenice na 34,1 miliona tona. Proizvodnja kukuruza se procenjuje na 11,33 miliona tona, dok se proizvodnja uljane repice procenjuje na 4,5 miliona tona. Procena proizvodnje suncokreta je snižena na 1,86 miliona tona.

Prema ukrajinskom ministru poljoprivrede, ova zemlja bi trebala da skine oko 50 miliona tona žitarica, u poređenju sa prošlogodišnjih 86 miliona tona. Proizvodnja kukuruza u Ukrajini bi mogla biti 24% manje nego prošle godine, prema Evropskom servisu za praćenje useva