banner-image

Farme u Nemačkoj pod istragom zbog mučenja svinja

Nemačko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv nekoliko farmi svinja na zapadu zemlje zbog okrutnosti prema životinjama. Kancelarija javnog tužilaštva u Minsteru saopštila je u sredu da razmatra moguće kršenje zakona o životinjama.

Istraga je krenula posle žalbe Nemačke federacije za dobrobit životinja koja je priložila i snimke kao dokaze, rekao je tužilac Martin Bocenhart (Botzenhardt), a prenosi Germany Today.

Svinje su mučene u svim farmama koje su sada pod istragom, saopštila je federacija. Na snimcima iz maja vide se svinje sa otvorenim ranama i gnojem, životinje koje ne mogu da ustanu, kao i mrtve svinje u fazi raspadanja.

Tužilaštvo u Detmoldu u međuvremenu je navelo da je dobilo snimke s početka jula koji prikazuju životinje sa „povredama koje nisu lečene ili nisu lečene kako treba.“ Sumnjaju na kršenje zakona o životinjama.

Grupa za zaštitu životinja navodi da je umešano sedam dobavljača Vestflajša (Westfleisch), jedne od najvećih klanica svinja u Nemačkoj koja ima godišnji promet u milijardama evra.

Predstavnici Vestflajša su rekli da optužbe ozbiljno razmatraju.