banner-image

Stočari iz okoline Kruševca ukazali na probleme u stočarstvu

Na inicijativu grupe poljoprivrednih proizvođača – stočara iz sela Mala Reka, opština Kruševac, u PKS RPK Kruševac održan je sastanak kome su, pored predstavnika stočara, prisustvovali predstavnici RPK Kruševac, pomoćnik gradonačelnice Grada Kruševca za poljoprivredu, Marko Knežević, i sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS, Nenad Budimović.

Sastanak  je održan u sali PKS RPK Kruševac, 21.09.2022. godine.

Inicijatori sastanka izneli su probleme sa kojima se susreću u radu i koji dovode u pitanje dalji opstanak ovih poljoprivrednih gazdinstava. Oni se uglavnom bave tovom junadi i mlečnim govedarstvom, a problemi su administrativne prirode prilikom podnošenja zahteva za subvencije, kašnjenje isplata subvencija i poskupljenje svi ulaznih komponenti za njihovu proizvodnju.

Pomoćnik gradonačelnice predstavio je mere koje Grad Kruševac donosi, kako bi pomogli poljoprivrednicima – subvencije za nabavku mehanizacije, za osiguranje useva i životinja, za osemenjivanje krava, itd.

Nenad Budimović izneo je podatke iz Uprave za agrarna plaćanja  o dinamici isplata premija za mleko za ovu godinu i mogućnostima da se to ubrza.

S obzirom na to da je ovim poljoprivrednicima jako važna isplata premija, kako bi planirali i realizovali jesenju setvu i obezbedili hranu za životinje, gorivo i ostalo, dogovoreno je da Komora pokuša da ubrza isplatu.